Inundațiile devastatoare care au lovit Europa Centrală în ultimele zile continuă să provoace haos și distrugeri, în timp ce autoritățile se pregătesc pentru o nouă rundă de precipitații abundente.
Cel puțin 17 persoane și-au pierdut viața până acum în urma acestui dezastru natural care afectează mai multe țări, de la România până în Polonia, scrie Reuters.
În Polonia, situația rămâne critică. Orașul Nysa, cu o populație de peste 40.000 de locuitori, a ordonat evacuarea imediată după ce un dig din apropiere a cedat. În Ladek Zdroj, localnicii descriu scene apocaliptice, cu poduri distruse și orașul practic izolat de restul lumii.
Guvernul polonez a declarat stare de catastrofă naturală și a alocat aproximativ 260 de milioane de dolari pentru ajutorarea victimelor. Premierul Donald Tusk a anunțat că va solicita sprijin financiar din partea Uniunii Europene.
Cehia se confruntă cu probleme similare. În Ostrava, un baraj rupt pe râul Odra a inundat zona industrială a orașului, forțând evacuarea a sute de persoane. Litovel, un alt oraș ceh, a fost inundat în proporție de 70%, cu ape adânci de până la un metru.
În România, șapte persoane au murit în urma inundațiilor, iar în unele localități, oamenii au rămas doar cu hainele de pe ei.
Austria și Slovacia raportează, de asemenea, victime și pagube materiale semnificative.
În timp ce unele zone încep procesul de curățare, altele se pregătesc pentru ce e mai rău. Wroclaw, un important oraș polonez cu 600.000 de locuitori, își consolidează apărarea în fața valului de inundații care se apropie. Capitala Slovaciei, Bratislava, și cea a Ungariei, Budapesta, se pregătesc și ele pentru posibile inundații cauzate de creșterea nivelului Dunării.
CITEȘTE ȘI:
Care sunt inundațiile „istorice” pe care le-a provocat Dunărea pe teritoriul României
Motivul pentru care ciclonul care a devastat Europa cu furtuni și inundații poartă numele „BORIS”