APPLE, acuzată că a folosit Siri pentru a asculta și ÎNREGISTRA conversațiile utilizatorilor de iPhone

Publicat: 03 01. 2025, 09:19

Apple a fost de acord să plătească 95 de milioane de dolari pentru a pune capăt unui proces în care este acuzată că a folosit asistentul virtual Siri pentru a asculta persoanele care folosesc iPhone și alte dispozitive.

Propunerea de înțelegere depusă marți la o instanță federală din Oakland, California, ar pune capăt unui proces care durează de 5 ani. Apple a fost acuzat că a activat Siri în mod clandestin pentru a înregistra conversații prin intermediul iPhone-urilor și al altor dispozitive echipate cu asistentul virtual timp de mai bine de un deceniu, conform Associated Press.

Compania i-ar fi înregistrat pe clienți chiar și atunci când oamenii nu au activat asistentul virtual folosind fraza „Hei, Siri”.

Unele dintre conversațiile înregistrate au fost apoi împărtășite cu agenții de publicitate în încercarea de a vinde produse consumatorilor mai susceptibili de a fi interesați de bunuri și servicii.

Apple nu recunoaște nicio infracțiune în cadrul înțelegerii, care mai trebuie aprobată de judecătorul districtual Jeffrey White.

Avocații implicați în acest caz au propus programarea unei audieri la tribunalul din Oakland, pe 14 februarie, pentru a trece în revistă termenii.

Zeci de milioane de utilizatori de iPhone ar  putea cere compensații

Dacă înțelegerea este aprobată, zeci de milioane de consumatori care au deținut iPhone-uri și alte dispozitive Apple între 17 septembrie 2014 și sfârșitul anului trecut ar putea depune plângeri.

Fiecare consumator ar putea primi până la 20 de dolari pentru fiecare dispozitiv echipat cu Siri acoperit de înțelegere, deși plata ar putea fi redusă sau crescută, în funcție de volumul cererilor. Doar 3% până la 5% dintre consumatorii eligibili sunt așteptați să depună cereri, potrivit estimărilor din documentele instanței.

Consumatorii eligibili vor fi limitați la a solicita despăgubiri pentru maximum cinci dispozitive.

Înțelegerea reprezintă doar o mică parte din profitul de 705 miliarde de dolari pe care Apple le-a încasat din septembrie 2014. Este, de asemenea, doar o fracțiune din cele aproximativ 1,5 miliarde de dolari pe care avocații care reprezintă consumatorii au estimat că Apple ar putea fi obligată să le plătească dacă compania ar fi fost găsită că a încălcat legi privind confidențialitatea.

Avocații care au intentat procesul ar putea cere până la 29,6 milioane de dolari din suma oferită de companie pentru a-și acoperi onorariile și alte cheltuieli, potrivit documentelor instanței.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

UE ar putea lansa o INVESTIGAȚIE împotriva Amazon în 2025. Compania ar putea fi AMENDATĂ 10% din cifra de afaceri