Apple și Samsung își joacă ultima șansă de a rezolva disputele in SUA înainte de un proces cu juriu
Apple și Samsung Electronics încep luni negocierile la nivel de director general pentru aplanarea divergențelor privind brevetele de invenție și drepturile de proprietate intelectuală, însă analiștii văd șanse mici de rezolvare a conflictului în afara instanței, transmite Bloomberg.
Instanța americană care judecă principalul litigiu în care Apple acuză Samsung de imitarea smartphone-urilor și tabletelor a dispus ca directorii generali și avocații celor două companii să ia parte la o sesiune de negocieri de două zile pentru a aplana disputa înainte de a se ajunge la convocarea juriului.
Echipele conduse de directorul general al Apple, Tim Cook, și șeful Samsung, Choi Gee Sung, încep luni în San Jose, California, negocierile impuse de instanță.
Apple susține că smartphone-urile și tabletele Samsung încalcă brevete referitoare la designul și „prestanța” produselor iPhone și iPad. Compania sud-coreeană a intentat rapid ca reacție un proces în care aduce Apple acuzații asemănătoare privind telefoanele din gama Samsung Galaxy.
Instanța americană încearcă să evite un proces cu juriu deoarece consideră că disputa este prea complexă, cu o plajă neobișnuit de largă de acuzații.
Negocierile ar putea așeza fundația unei viitoare înțelegeri, însă șansele unui armistițiu în următoarele zile sunt reduse, divergențele dintre cele două companii fiind prea profunde. Samsung domină piața smartphone-urilor și tabletelor Android, iar Apple a atacat producătorii în numeroase procese privind drepturile de proprietate intelectuală și brevetele de invenție. Totodată, compania americană încearcă să-și mențină reputația câștigată pentru inovații în industria IT.
Prima acțiune Apple împotriva Samsung referitoate la cauzele amintite a fost intentată la San Jose în aprilie 2011. De atunci, cele două companii au inițiat peste 30 de astfel de procese în 10 țări. Apple vrea să blocheze vânzarea produselor Samsung și să obțină daune în valoare de câteva miliarde de dolari. Între timp, grupul sud-coreean susține că brevetele cu care se laudă Apple nu sunt valide și vrea să se poziționeze drept „adevărata victimă” a încălcării drepturilor de proprietate intelectuală.
Apple și Samsung au mai negociat în septembrie și decembrie 2011 și la începutul lunii mai a acestui an pentru a-și aplana disputele sub patronajul International Trade Commission (ITC) din SUA. Discuțiile nu au dat roade, iar cauzele vor fi judecate de Comisie începând cu sfârșitul lunii mai. ITC poate bloca importurile în SUA de produse care încalcă brevete americane.
Samsung a devenit în primul trimestru al acestui an cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, detronând Nokia după 14 ani de dominație. Compania sud-coreeană este lider și pe segmentul smartphone-urilor, urmată destul de aproape de Apple.
Cota de piață a telefoanelor cu sistem de operare Android este însă în creștere puternică, datorită modelelor ieftine produse de Samsung și celelalte companii afiliate platformei dezvoltate de Google. Apple nu a lansat variante low cost ale iPhone și iPad, fiind prezentă doar pe segmentul premium al pieței.
Samsung este totodată pe locul al doilea în rândul furnizorilor de componente ai Apple, relație care complică și mai mult situația.
Vlad Popescu, vlad.popescu@mediafax.ro