Prima pagină » Știri externe » Aproape 20 de ani de închisoare pentru un miliardar chinez care a criticat modul în care Xi Jinping a gestionat pandemia de coronavirus

Aproape 20 de ani de închisoare pentru un miliardar chinez care a criticat modul în care Xi Jinping a gestionat pandemia de coronavirus

Aproape 20 de ani de închisoare pentru un miliardar chinez care a criticat modul în care Xi Jinping a gestionat pandemia de coronavirus

Un miliardar chinez care a criticat modul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, a tratat pandemia de coronavirus a fost condamnat la 18 ani de închisoare. El a fost judecat pentru acuzaţii de corupţie.

Ren Zhiqiang, un magnat imobiliar, cu legături strânse cu înalţi oficiali chinezi, a dispărut în martie după ce ar fi scris un eseu dur, criticând răspunsul lui Xi la epidemia de coronavirus. Ulterior, el a fost acuzat de infracţiuni legate de corupţie.

Marţi, un tribunal din Beijing l-a găsit vinovat pe Ren pentru mai multe acuzaţii, incluzând delapidarea a aproximativ 16,3 milioane de dolari (110,6 milioane de yuani) din fonduri publice, acceptarea de mită şi abuz de putere care au cauzat pierderi în valoare totală de 17,2 milioane de dolari (116,7 milioane de yuani) pentru stat, relatează CNN.

Judecătorii l-au condamnat la 18 ani de închisoare şi au aplicat o amendă de 620.000 de dolari (4,2 milioane de yuani). Curtea a spus că „a mărturisit în mod voluntar toate crimele sale”.

Sistemul judiciar din China are o rată de condamnări de aproximativ 99%, potrivit observatorilor, iar acuzaţiile de corupţie sunt adesea folosite pentru a viza persoanele din interiorul Partidului Comunist care se rup de ideologia conducerii.

Condamnarea lui Ren vrea să transmită faptul că orice critică publică a lui Xi nu va fi tolerată

Condamnarea şi sentinţa grea a lui Ren sunt concepute pentru a trimite un mesaj altor membri ai elitei chineze că orice critică publică a lui Xi nu va fi tolerată, potrivit observatorilor.

În eseul publicat în martie, Ren a criticat represiunii partidului asupra libertăţii presei şi intoleranţa disidenţei. În timp ce eseul nu îl menţiona pe Xi pe nume, el se referea în mod la liderul superior al ţării drept un „clovn” înfometat de putere.

Nu am văzut un împărat care stătea acolo expunându-şi >, ci un clovn care şi-a dezbrăcat hainele şi a insistat să continue să fie împărat”, ar fi scris Ren despre discursul lui Xi către 170.000 de oficiali din întreaga ţară la o conferinţă video privind măsurile de combatere a epidemiei pe 23 februarie.

Eseul a continuat să acuze Partidul Comunist că şi-a pus propriile interese deasupra siguranţei poporului chinez, pentru a-şi asigura conducerea.

„Fără o mass-media care să reprezinte interesele oamenilor prin publicarea faptelor reale, viaţa oamenilor este devastată atât de virus, cât şi de boala majoră a sistemului”, a scris Ren.

La scurt timp după ce eseul a fost publicat online, Ren a dispărut, iar rudele s-au temut că ar fi fost reţinut. Autorităţile au confirmat că Ren a fost cercetat cu privire la acuzaţiile legate de corupţie la începutul lunii aprilie şi l-au expulzat din Partidul Comunist în iulie, deschizând calea urmăririi sale penale.

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele

Citește și