Prima pagină » Știri externe » Aproape un sfert din bugetul Rusiei va deveni clasificat, până în 2016

Aproape un sfert din bugetul Rusiei va deveni clasificat, până în 2016

Aproape un sfert din bugetul Rusiei va deveni clasificat, până în 2016
Aproape un sfert din cheltuielile guvernamentale ale Rusiei vor deveni informații clasificate, până în 2016, potrivit unui raport al Institutului Gaidar pentru Politică Economică, care provoacă îngrijorare în privința scăderii transparenței economice într-o țară marcată deja de corupție.

Institutul estimează că anul viitor 16,7% din bugetul de stat al Rusiei va fi clasificat, iar procentul va crește la 21,4% în 2015 și la 24,8% în 2016, relatează RIA Novosti.

Creșterea ponderii informațiilor clasificate în buget va fi provocată de cheltuielile din sectorul apărării, 59% din cheltuielile militare urmând să fie clasificate anul viitor, față de 52% în 2013.

În Statele Unite, numai 8% din bugetul total al apărării din 2013 constituie informații clasificate, potrivit Transparency International.

Conform bugetului de stat anunțat de Ministerul rus de Finanțe, cheltuielile clasificate din următorii trei ani vor fi în valoare cumulată de 9.700 de miliarde de ruble (300 miliarde de dolari).

În perioada 2005-2012, cheltuielile bugetare clasificate au reprezentat în medie 11,2% din bugetul de stat.

Guvernul rus aplică un plan de reorganizare a industriei militare a țării, care va necesita investiții de 24.000 de miliarde de ruble (750 miliarde dolari) până în 2020.

Proiectul de buget pentru perioada 2014-2016 include o reducere de 5% a acestuia, față de bugetul aferent celor trei ani anteriori, dar cheltuielile militare sunt exceptate de la scădere.

Proiectul de buget, care urmează să fie discutat în Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului), a fost criticat luni de Autoritatea pentru audit, din cauza estimării unei creșteri economice de 3,3%.

Potrivit instituției de supraveghere, estimarea ignoră riscurile legate de investițiile fixe în economia Rusiei. În plus, veniturile din petrol și gaze, TVA, impozitele pe profit și privatizarea companiilor de stat ar putea fi sub așteptările guvernului.

Citește și