Filiera cărnii de cal este afectată din nou de un trafic, în Europa, cu carne improprie consumului, care ar viza cel puțin 3.000 de cai, după scandalul lasagnei cu carne de cal din iarnă, relatează AFP.
„Apreciem la 3.000 numărul cailor exportați de filiera vizată”, a declarat pentru AFP procurorul Brice Robin, precizând că o procedură judiciară a fost lansată la sfârșitul lui iunie, de către autoritățile în domeniul sănătății din Marsilia, competente în trei regiuni în sudul Franței.
„Aceasta este o filieră cu Belgia”, a subliniat el. „Caii par să provină din Olanda, Belgia, Franța și Spania”, a precizat procurorul.
„Există nereguli care au fost constatate”, și anume „în privința documentelor de identificare a cailor prezentate abatorului”, a mai spus acesta.
„Trasabilitatea a fost în mod voluntar acoperită, constatându-se că unii cai aveau două identități diferite”, a mai precizat el.
Potrivit unei surse apropiate anchetei, este vorba despre carne de cal improprie consumului.
Potrivit unor sindicate agricole, „o rețea mafiotă belgiană” ar fi cumpărat cai de la centre ecvestre sau de la particulari. Ei ar fi falsificat, ulterior, carnetele de sănătate ale cailor și ar fi încercat să îi sacrifice pentru a-i strecura în alimentația umană, deși numeroși cai utilizați în scopuri de recreere au primit tratamente medicamentoase care îi fac improprii consumului”.
Ar fi vizate o serie de abatoare din Franța.
– Aproximativ 15 plângeri au fost depuse aproape în toată Franța
„Transportatori belgieni sunt, de asemenea, vizați, dar și un anumit număr de veterinari belgieni sau francezi, care ar fi falsificat carnetele de sănătate ale animalelor”, potrivit procurorului de la Charleville (nord-vest), în apropiere de Belgia.
El a anunțat că aproximativ 15 plângeri au fost înregistrate „cam peste tot” în Franța.
Guvernul francez a încercat să ofere asigurări în privința consecințelor sanitare. „Dacă la un moment sau altul vor exista probleme grave, vom anunța acest lucru și vom aborda această problemă. În prezent nu este cazul”, a declarat ministrul francez al Agriculturii Stéphane Le Foll.
Autoritățile vor „face totul” pentru a „destructura rețeaua care se află, se pare, la originea acestui trafic”, a adăugat el.
Filiera cărnii a fost afectată deja de o fraudă cu carne de cal vândută drept carne de vită în februarie, sub diverse mărci, ca semipreparate, în întreaga Europă.
Această afacere a provocat declanșarea lichidării judiciare a firmei agroalimentare Spanghero, la Castelnaudary, în sud-vest.
Aproape 17.000 de cai sunt abatorizați anual în Franța, echivalentul a aproximativ 5.000 de tone de carcase, potrivit unor date comunicate vineri de către Interprofession du bétail et des viandes (Interbev).
Eforturile depuse de aproximativ 20 de ani pentru garantarea cel puțin a trasabilității animalelor care ajung la abatoare impun purtarea unui cip, care conține informații despre proveniența cailor, precizează federația.
Consumul a devenit marginal. În Franța, spre exemplu, carnea de cal are o pondere de abia 0,4% în consumul de carne, vizând mai puțin de o gospodărie din cinci, adică un pic peste 16.900 de animale.