Aproximativ 30.000 de protestanți au participat la un marș în centrul Belfastului

Publicat: 29 09. 2012, 22:35
Actualizat: 29 09. 2018, 04:28

Aproximativ 30.000 de persoane au participat sâmbătă, la Belfast (Irlanda de Nord), sub un impresionant dispozitiv de securitate al poliției, la unul dintre cele mai importante marșuri de comemorare a unui episod istoric din lupta protestanților pentru a rămâne sub tutelă britanică, relatează AFP.

Defilarea a început pașnic sâmbătă dimineața în centrul orașului, până la Palatul Stormont, sediul Adunării nord-irlandeze.

Poliția a fost plasată în stare de alertă de teama unor confruntări între protestanți loialiști, susținători ai menținerii Irlandei de Nord în cadrul Marii Britanii, și republicani catolici, susținători ai unei alipiri la Irlanda.

„Este vorba despre cea mai importantă operațiune a poliției din Belfast de aproximativ 20 de ani”, scrie BBC.

Aproximativ 50 de mașini de poliție au fost staționate în jurul Bisericii catolice St. Patrick, teatrul unor confruntări intercomunitare după trecerea unei fanfare protestante, în iulie. Comisia însărcinată cu aprobarea marșurilor a solicitat manifestanților să nu intoneze cântece partizane la trecerea prin fața edificiului.

Deși unii nu au respectat în mod vizibil consemnul, potrivit unor martori, niciun incident nu a fost semnalat la începutul după-amiezii.

Marșuri protestante sunt organizate în mod tradițional din aprilie și până în august în Irlanda de Nord. Ele culminează cu parada de la 12 iulie, care marchează victoria, în 1690, a regelui protestant William al III-lea asupra rivalului său catolic James Stuart, în cursul căreia au loc violențe în fiecare an.

La începutul lui septembrie, aproximativ 60 de polițiși au fost răniți, la Belfast, pe parcursul a două nopți de violențe intercomunitare.

Acest nou marș era menit să comemoreze semnarea în 1912 de către aproximativ 500.000 de protestanți a „Ulster Covenant” (Pactul de la Ulster) cu scopul de a se opune „Home Rule”, un text vizând să acorde o mai mare autonomie Irlandei.

Irlanda de Nord, o provincie britanică semiautonomă dotată începând din 2007 cu un Guvern biconfesional, s-a confruntat în decursul anilor cu violențe intercomunitare soldate cu aproximativ 3.500 de morți, înainte de semnarea Acordurilor de Pace din 1998 care au condus la împărțirea puterii între protestanți și catolici.