Prima pagină » Știri externe » Aproximativ 3.600 de imigranți, salvați în ultimele două zile în Marea Mediterană

Aproximativ 3.600 de imigranți, salvați în ultimele două zile în Marea Mediterană

Aproximativ 3.600 de imigranți, salvați în ultimele două zile în Marea Mediterană
Peste 600 de imigranți, majoritatea somalezi și nigerieni, au fost aduși la țărm de nava de război britanică HMS Bulwark.

Peste 600 de imigranți, majoritatea somalezi și nigerieni, au fost aduși la țărm de nava de război britanică HMS Bulwark. Ei au fost debarcați în portul din Catania, în Sicilia, a anunțat Paza de Coastă a Italiei.

Sandra Dike, o nigeriană în vârstă de 20 de ani, a spus că și-a părăsit țara de origine din cauza pericolului constituit de gruparea islamistă Boko Haram.

„Nu ești în siguranță atunci când mergi într-un loc public (…). Ei (islamiștii din cadrul Boko Haram) ar putea bombarda în orice moment”, a deplâns ea.

„Războiul din Libia este mai rău. Acesta este motivul pentru care am decis să vin în Italia”, a precizat tânăra din Nigeria.

Conflictul din Libia ar urma să crească numărul celor care vin în Italia în 2015 la 200.000, cu 30.000 mai mult față de anul trecut, potrivit unei estimări a Ministerului italian de Interne.

Nava Phoenix a salvat 561 de persoane joi, între care 136 de femei și 60 de copii, majoritatea din Eritreea.

Alți aproximativ 2.500 de imigranți au fost salvați în largul coastelor Libiei, a precizat Paza de Coastă a Italiei.

La începutul lunii mai, când vremea era de asemenea plăcută, aproximativ 6.800 de persoane au fost salvate în decurs de trei zile, în timp ce alte zeci au murit înecate.

Un val de imigranți clandestini continuă să vină spre Italia, după ce aproximativ 170.000 de persoane au fost salvate pe mare, de către autoritățile italiene, până la sfârșitul lui 2014.

Roma exercită presiuni asupra Uniunii Europene să facă mai mult pentru a ajuta la salvarea imigranților, în contextul în care mulți dintre ei sunt solicitanți de azil care speră să ajungă la rude stabilite în nordul Europei.

Un număr-record de 280.000 de treceri ilegale ale frontierei au fost înregistrate anul trecut pe teritoriul celor 28 de state membre UE, potrivit Agenției europene pentru supravegherea frontierelor Frontex.

Autor

Citește și