Aproximativ un milion de solicitări de azil ar putea fi înregistrate anul acesta în Europa

Publicat: 22 09. 2015, 16:51

Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a publicat marți un raport pe tema migrației. De la începutul anului, Europa a primit 700.000 de solicitări de azil, în comparație cu cele 630.000 înregistrate în 2014. Ultima dată când numărul solicitărilor de azil a ajuns la 630.000 a fost în 1992, în timpul conflictului dintre Serbia și Bosnia.

OCED estimează că 350.000-400.000 de solicitări vor fi aprobate, ceea ce va însemna mai mult decât orice altă criză anterioară a refugiaților după al Doilea Război Mondial.

Cele mai multe solicitări au fost depuse în Germania, fiind urmată de Austria, Suedia și Elveția, cu toate că, în prima jumătate a anului, cele mai multe solicitări fuseseră înregistrate în Ungaria, potrivit raportului publicat de OCED.

Raportul subliniază faptul că fluxul de imigranți este fără precedent nu doar în ceea ce privește numărul record înregistrat, ci și în diversitatea țărilor de proveniență, adăugând că această diversitate va îngreuna procesul de înregistrare a solicitărilor de azil și integrarea pe termen lung a refugiaților acceptați.

Numărul copiilor neînsoțiți care ajung în Europa a crescut, o altă caracteristică a crizei migrației curente, OCED adăugând că solicitanții de azil care sunt copii presupun o problemă suplimentară, în sensul că ei necesită condiții speciale de adăpostire, îngrijire și educație.

OCED atrage atenția asupra situației din țările-sursă ale crizei curente a migrației, avertizând că nu se va stabiliza în curând, ceea ce înseamnă că fluxurile mari de imigranți vor continua să vină în Europa în următorii ani.

Potrivit estimărilor autorităților germane, aproximativ 800.000 de solicitanți de azil în Germania se vor înregistra până la finalul anului.