Prima pagină » Știri externe » Ar putea fi Taiwanul o nouă Ucraina? Șeful CIA: Problema pentru Beiijing nu mai este „dacă”, ci „când” va invada Taiwanul

Ar putea fi Taiwanul o nouă Ucraina? Șeful CIA: Problema pentru Beiijing nu mai este „dacă”, ci „când” va invada Taiwanul

Ar putea fi Taiwanul o nouă Ucraina? Șeful CIA: Problema pentru Beiijing nu mai este

Șeful CIA afirmă că liderii din China învaţă lecţii din războiul dus de Rusia în Ucraina, care îi pregătesc pentru a folosi forţa contra Taiwanului. El spune că problema pentru Beijing nu mai este ”dacă” va invada Taiwanul, ci ”când și cum o vor face”.

„Ni se pare că (războiul din Ucraina văzut de Beijing) nu afectează cu adevărat întrebarea dacă liderii chinezi ştiu că pot alege să folosească forţa contra Taiwanului în următorii ani, ci când şi cum o vor face”, a declarat miercuri şeful agenţiei de informaţii americane Bill Burns, a estimat miercuri şeful CIA, citat de AFP.

Invitat la Forumul privind Securitatea de la Aspen, în Statele Unite, el a relativizat riscurile ca preşedintele XI Jinping să treacă la acest act cu Taiwanul la sfârşitul anului, în timp ce unii cred că este posibilă o astfel de declanşare după o întâlnire importantă a liderilor Partidului Comunist aflat la putere în China.

„Astfel de riscuri ni se par în creştere de-a lungul deceniilor”, a spus el.

Beijingul este probabil „îngrijorat” privind războiul din Ucraina, susține şeful agenţiei de spionaj americane. El consideră, de altfel un „eşec strategic” pentru Vladimir Putin care credea că poate răsturna puterea de la Kiev într-o săptămână.

Burns crede că Beijingul a văzut în asta dovada „că nu poţi obţine victorii rapide, decisive” fără suficientă greutate militară în luptă.

„Eu cred că lecţia pe care o reţin liderii cinezi şi militarii este faptul că e necesară o forţă dominantă” pentru a câştiga, a declarat el, precizând şi importanţa „controlului spaţiului informaţional” şi pregătirea de potenţiale sancţiuni economice.

Anterior, la acelaşi Forum din Aspen, în Munţii Stâncoşi, ambasadorul chinez în Statele Unite a spus că Beijingul sprijină întotdeauna „reunificarea paşnică”.

„Fără conflict, fără război: este consensul cel mai important între China şi Statele Unite”, a subliniat Qin Gang, potrivit news.ro.

Preşedintele american Joe Biden a înfuriat Beijingul spunând pe 23 mai că Statele Unite vor apăra militar Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei comuniste, înainte de a se întoarce a doua zi şi de a declara acea „ambiguitate strategică”, conceptul intenţionat vag care a guvernat politica Washingtonului privind Taiwanul de decenii care a rămas neschimbat.

Joe Biden a declarat miercuri jurnaliştilor că „se aşteaptă” să vorbească cu preşedintele XI Jinping „în următoarele zece zile”.

 

 

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și