Efortul de a administra efectele negative ale petrolului ieftin s-au intensificat în ultimele două săptămâni, scrie Bloomberg. Bonusurile au fost suspendate, iar bonificațiile au fost ajustate pentru funcționarii guvernamentali. Salariile miniștrilor au fost micșorate cu 20%. De asemenea, banca centrală susține că investit 5,3 miliarde de dolari în sistemul bancar, pentru a împiedica o criză.
Măsurile de austeritate îi vor ajuta pe cei din Arabia Saudită să reducă deficitul bugetar care a ajuns la 16% din PIB în 2015, dar, cel mai probabil, va accentua încetinirirea economică pe fondul consumului scăzut. O estimare Bloomberg anticipează o creștere de 1,1% în acest an, iar Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca deficitul bugetar să scadă sub 10 procente din PIB în 2017.
Guvernul a crescut prețurile petrolului și ale altor utilități înainte de a anunța, în aprilie, programul Vision 2030, care include obiectivele și măsurile pe termen lung.
Oficialii încearcă să reducă impactul măsurilor de austeritate. Banca centrală a ordonat creditorilor să restructureze împrumuturile pe care saudiții nu și le mai permit. Prințul Mohammed a spus că guvernul lucrează la un plan pentru a furniza bani lichizi saudiților care au venituri mici și medii și care se bazează pe subvenții.
Scăderea zonei economice care nu depnde de petrol este împotriva tendinței manifestate până acum, pentru că a crescut constant la peste 55% din PIB în 2015, conform datelor oficiale. Totuși, creșterea a fost susținută de cheltuielile publice care s-au bazat pe încasările din exporturile de hidrocarburi, bani investiți în proiecte de infrastructură, care au creat locuri de muncă pentru cetățenii saudiți.
Acest lucru a făcut mult mai dificilă tăierea cheltuielilor. „Cu reducerile cheltuielilor guvernamentale și reformele fiscale, nu vedem o creștere în nici un sector care nu are legătură cu petrolul, anul acesta”, a declarat Monica Malik, economist șef la Banca Comerială Abu Dhabi.
Prințul Mohammed bin Salman, arhitectul măsurilor economice, a recunoscut în aprilie provocările pe termen scurt ale creșterii economice: „Suntem prudenți în anii care urmează, pentru că sunt ani de reformă, dar după aceștia ne așteptăm la creșteri importante”, a declarat prințul.
În timp ce reformele structurale vor avea beneficii pe termen lung, impactul lor în viitorul apropiat va fi „dur”, susține Simon Williams, economistul-șef pentru Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Nordul Africii al HSBC Holding Plc.