Prima pagină » Știri externe » Arabia Saudită, negocieri de PACE, în Yemen, cu rebelii houthi / China, lovitură diplomatică dată Statelor Unite

Arabia Saudită, negocieri de PACE, în Yemen, cu rebelii houthi / China, lovitură diplomatică dată Statelor Unite

Arabia Saudită, negocieri de PACE, în Yemen, cu rebelii houthi / China, lovitură diplomatică dată Statelor Unite

China mai dă o lovitură diplomatică, după ce a reușit „imposibilul” și anume să facă pace între sudiți și iranieni. În aceeași zonă, Beijingul a convins Riadul să trimită o delegație oficială în capitala Yemenului, Sanaa, pentru a negocia un armistiţiu cu rebelii houthi (susţinuţi de Teheran), care controlează oraşul.

Arabia Saudită caută o cale de a ieși din acest război, iar China s-a angajat să aducă și să garanteze pacea în regiune.

Orientul Mijlociu, pe calea dialogului

Ambasadorul Arabiei Saudite în Yemen, Mohammed al-Jaber, a fost primit de liderul politic al rebelilor houthi, Mehdi al-Machat, potrivit The Seattle Times, care citează agenţia de presă Saba. Televiziunea Al Massira a difuzat imagini în care cei doi s-au salutat cordial. Negociatorii saudiţi au venit „pentru a discuta despre modalităţile de a avansa spre instaurarea păcii”, au declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, doi diplomaţi yemeniţi care lucrează în Golf.

La fel ca regiuni întregi ale teritoriului yemenit, capitala Sanaa se află sub controlul rebelilor houthi (mişcare apropiată Iranului) de peste opt ani. În 2015, o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită (vecinul Yemenului) a încercat să-i împingă pe insurgenți din Sanaa, dar nu a reușit. Pe de altă parte, din primăvara acestui an se observă că Riadul (sunniți) încearcă să iasă din acest conflict, iar recenta apropiere de marele său rival, Iranul şiit, a alimentat speranţele pentru o detensionare în Orientul Mijlociu.

Cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică, Yemenul suferă una dintre cele mai grave crize umanitare din lume. Războiul de opt ani a făcut sute de mii de morţi şi milioane de refugiați, cu provocări colosale precum epidemii, foamete acută şi colaps economic, pe fondul scăderii ajutorului internaţional.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și