Arabia Saudită RECUNOAȘTE: jurnalistul Jamal Khashoggi A FOST UCIS. 18 persoane au fost ARESTATE

Publicat: 20 10. 2018, 16:48
Actualizat: 25 03. 2019, 19:35

În noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 1:00 (ora locală), televiziunea oficială din Arabia Saudită a difuzat declarația procurorului general al regatului, care confirmă moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, dispărut în ziua de 2 octombrie, când intrase în sediul consulatului din Istanbul, pentru a ridica o copie după actul său de divorț. Potrivit anunțului, Khashoggi ar fi fost ucis în urma unei încăierări în care s-au schimbat lovituri de pumn, însă nu au fost oferite mai multe detalii. Procurorul a mai precizat că 18 persoane au fost arestate în cadrul anchetei privind incidentul, iar adjunctul serviciilor secrete saudite, Ahmad al-Assiri și Saud al-Qahtani, consilierul prințului Mohhamed bin Salman au fost demiși. Regele Salman al Arabiei Saudite l-a numit pe prințul moștenitor (conducătorul de facto al țării) în fruntea unei comisii care trebuie să restructureze serviciile secrete saudite.

Anunțul de la televiziunea de stat vine la scurt timp după o discuție telefonică între regele Salman al Arabiei Saudite și președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan. În cursul zilei de vineri, informații neoficiale din cadrul anchetei Poliției turce confirmau că toate dovezile de până acum conduc spre concluzia că Jamal Khashoggi a fost asasinat și tranșat în sediul Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, iar rămășițele corpului său erau căutate în pădurea Belgrad din apropiere și la o fermă de la țară. Presa turcă a scris că jurnalistul a fost omorât de o echipă de 15 agenți speciali, trimiși la Istanbul chiar de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman pentru această operațiune.

 

Serviciile secrete turce aveau microfoane în Consulatul Arabiei Saudite

Cotidianul pro-gvernamental turc Sabah, care a dezvăluit primul dovezi despre uciderea brutală a jurnalistului Jamal Khashoggi, publică în numărul său de sâmbătă lista completă a membrilor echipei de agenți saudiți. Potrivit ziarului turc, aceștia au fost conduși de Mahed Abdulaziz Mutreb, un personaj având legături directe cu prințul moștenitor saudit. Jurnaliștii turci nu au dorit să-și dezvăluie sursele, dar susțin că ar fi ascultat o serie de înregistrări audio din care au refăcut firul adevărat al poveștii. Deși inițial, s-a speculat înregistrările au fost realizate chiar de Khashoggi, prin intermediul unui iWatch pe care îl purta pe mână când a fost omorât și care ar fi fost accesate din iCloud de logodnica sa, turcoaica Hetice Cengiz, căreia acesta îi lăsase iPhone-ul personal, se pare că – în realitate – serviciile secrete turce monitorizau activitatea din Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, cu ajutorul unor microfoane plantate peste tot.

Potrivit înregistrărilor audio ascultate de jurnaliștii de la Sabah, pe 2 octombrie, în jurul orei 13:15, când Khashoggi a intrat în consulat, a fost poftit în biroul consulului general Mohammad al-Otaibi, care l-a servit cu ceai și cafea. Puțin mai târziu, peste ei au intrat agenții speciali, care l-au luat pe sus pe jurnalist, ducându-l în încăperea alăturată, unde au început să-l interogheze și să-l tortureze. Deși informațiile oficiale intenționează să conducă opinia publică spre ideea că moartea lui Khashoggi s-ar datora excesului de zel al agenților secreți și unui interogatoriu care a luat-o razna, jurnaliștii de la Vice au ajuns la concluzia că totul a fost premeditat. Așa cum chiar el bănuia, Khashoggi a fost atras într-o cursă ale cărei implicații ar putea fi mult mai subtile decât par la prima vedere.

 

Asasinarea lui Khashoggi a fost premeditată

Jurnalistul se afla într-un exil auto-impus în Statele Unite, unde colabora cu cotidianul The Washington Post, după ce căzuse în dizgrația prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman. În luna mai a acestui an, o cunoaște pe turcoaica Hetice Cengiz, care îi sucește mințile și îl convinge să o ia de nevastă. Pentru asta, însă, Khashoggi are nevoie de actele de divorț de soția precedentă. Pe 28 septembrie, jurnalistul merge la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, însă i se spune să revină peste câteva zile. Pe 2 octombrie, când acesta avea programată întâlnirea cu consulul al-Otaibi, angajații turci ai consulatului fuseseră anunțați – fără nici o explicație – că nu trebuie să vină la muncă, iar pelerinilor care voiau să plece la Umra, în Arabia Saudită, li s-a spus să revină pentru vize în ziua următoare.

Un alt element care dovedește premeditarea asasinării lui Khashoggi este componența echipei de agenți speciali care a venit la Istanbul cu două avioane private în dimineața de 2 octombrie și din care făcea parte medicul legist șef al serviciilor secrete saudite, Salah Muhhamad al-Tubaigy. De asemenea, echipamentul adus cu ei (printre care și un fierăstrău automat folosit la tranșarea cadavrelor) arată clar ce urma să se întâmple. Iar pentru jurnaliștii turci, este evident că sosirea și plecarea agenților înapoi spre Riyadh în aceeași seară, cu aceleași avioane, nu se putea face fără ordinul și cunoștința familiei regale care controlează totul în Arabia Saudită.

 

Turcii și americanii știau ce urmează să se întâmple

Felul în care dramatica poveste a fost dezvăluită de serviciile secrete din Turcia opiniei publice de-a lungul celor trei săptămâni în care autoritățile din Arabia Saudită au negat că ar fi implicate în dispariția lui Khashoggi ridică o întrebare tulburătoare. Este evident că turcii (care monitorizau de mult consulatul) știau ce urma să se întâmple. De asemenea, The Washington Post scria că serviciile secrete americane aflaseră că saudiții pun la cale o operațiune prin care să-l captureze pe jurnalist. Nici unii, nici alții nu l-au prevenit despre ce urmează să se întâmple.

Nu este prima dată când relațiile complicate dintre țările din Orientul Mijlociu și interesele financiare sau strategice americane au contat mai mult decât viața unui om. În acest caz particular, Turcia a preferat să păstreze informațiile ca monedă de schimb în negocierile cu saudiții, iar pentru Statele Unite a fost și rămâne mai important contractul de 110 miliarde de dolari cu care președintele american s-a întors de la Riyadh, demonstrând alegătorilor eficiența administrației sale pentru economia americană. Plus planul de pace pentru Orientul Mijlociu cu care americanii se tot laudă, dar despre care încă nimeni nu știe mare lucru.

Declarația oficială de vineri noaptea, prin care saudiții recunosc uciderea lui Khashoggi este încă un element al complicatului puzzle din care toți cei implicați au de câștigat. Anunțul vine după vizita la Riyadh a secretarului de stat american Mike Pompeo, care i-a permis lui Donald Trump să se laude pe 18 octombrie că a discutat cu prințul moștenitor Mohhamed bin Salman, iar rezultatul „anchetei” oficiale va fi comunicat de saudiți peste câteva zile.

Un mesaj pe twitter al lui Donald Trump, prin care cataloghează din nou drept „fake news” știrile că Pompeo ar fi văzut imaginile asasinatului din Consulatul de la Istanbul sau ar fi citit o transcriere a evenimentului, demonstrează mai degrabă contrariul.

 

Fost director MI6: Prințul moștenitor saudit a ordonat operațiunea convins că nu va păți nimic

Misterul morții lui Jamal Khashoggi ar fi rămas nedezlegat fără presiunea pe care media internațională a pus-o asupra administrației americane, în primul rând. Dispariții de acest gen sunt la ordinea zilei în Orientul Mijlociu, unde nimeni nu își pune întrebări despre ce s-a întâmplat, fără acordul autorităților. Oficialii țărilor europene – ale căror afaceri și relații cu Arabia Saudită nu se ridică la nivelul americanilor – și-au permis, de asemenea, să ceară aflarea adevărului și să comenteze mult mai deschis dramatica poveste.

Dovezile existente sugerează că prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat întreaga operațiune, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinați este o ficțiune, afirmă sir John Sawers, fost director al MI6, citat de BBC. Evaluarea sa se bazează pe conversațiile avute cu oficiali guvernamentali britanici de rang înalt și pe cunoștințele pe care le are despre serviciile secrete turce. Acesta nu are dubii că prințul moștenitor saudit ar fi ordonat o astfel de operațiune doar după ce a fost convins că Președinția SUA i-ar permite să facă ce vrea. 

„Cred că președintele Trump și echipa sa conștientizează acum cât de periculos este să ai oameni care să acționeze cu sentimentul că sunt exceptați de la sancțiuni în relația cu Statele Unite,” avertizează Sawers. „Dacă se va dovedi – și pare foarte probabil să fie așa – că prințul Mohammed a comandat asasinatul unui jurnalist, înseamnă că s-a ajuns prea departe, iar Marea Britanie, Uniunea Europeană și Statele Unite vor trebui să reacționeze.”

Teoria că asasinatul ar fi fost comis de „elemente indisciplinate” din cadrul armatei saudite, care ar fi acționat pe cont propriu, „pur și simplu nu se susține„, ba chiar „o astfel de ficțiune pură subminează și mai mult respectul față de America”, explică sir John Sawers. Președintele Donald Trump sugerase, după conversația pe care a avut-o cu regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz, că elemente „scăpate de sub control” l-ar fi omorât pe Khashoggi.

John Sawers a subliniat că are un respect deosebit pentru profesionalismul și abordările complete ale serviciilor de informații turce. „Detaliile furnizate de serviciile de securitate turce sunt atât de clare, încât este evident că există anumite înregistrări”, a explicat el, sugerând că – pe fondul apariției tensiunilor cu Arabia Saudită în ultimul deceniu – Turcia probabil „monitorizează foarte atent tot ce se întâmplă în reprezentanțele saudite”.

„Probabil că există sisteme de interceptare în Consulatul saudit din Istanbul sau poate că au interceptat dispozitivele echipei de agenți saudiți care au comis asasinatul. Sunt prea multe detalii despre grupul de asasini, iar datele de identitate dezvăluite arată cât de apropiați sunt de prințul moștenitor saudit”, a argumentat fostul director MI6.

Declarațiile făcute de sir John Sawers probabil vor fi considerate incendiare la Washington DC. Expertul britanic anticipează că membri ai familiei regale saudite, ai comunității de afaceri și clerici conservatori saudiți vor profita de implicarea prințului moștenitor în asasinat pentru a-i submina poziția. „Vor exista reacții interne în Arabia Saudită la această crimă teribilă și vor exista pedepse”, a spus el.