Prima pagină » Știri externe » Arabia Saudită SE ALĂTURĂ Chinei și Rusiei în Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO) / Se schimbă harta geopoliticii globale

Arabia Saudită SE ALĂTURĂ Chinei și Rusiei în Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO) / Se schimbă harta geopoliticii globale

Arabia Saudită SE ALĂTURĂ Chinei și Rusiei în Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO) / Se schimbă harta geopoliticii globale

Decizie importantă și care schimbă harta geopoliticii globale luată de Riad: Arabia Saudită se alătură Chinei și Rusiei în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

SCO este unul dintre cele mai puternice nou apărute blocuri de securitate în lume. Un „braț armat” controlat de Beijing și înființat la inițiativa președintelui Xi Jinping, cu sprijin puternic din partea liderului rus Vladimir Putin.

Cine face parte din Organizația de Cooperare de la Shanghai

Din Organizația de Cooperare de la Shanghai fac parte China, Rusia, India și Pakistan, adică patru puteri nucleare. De asemenea, o serie de alte patru națiuni din Asia Centrală au statut de membri cu drepturi depline.

De asemenea, există și o serie de așa-zise „state observatoare”, printre care Iranul, plus nouă parteneri de dialog, cu Turcia, Qatar și Arabia Saudită în prima linie. SCO are sediul la Beijing, iar secretar general a fost numit chinezul Zhang Ming.

Organizația de Cooperare de la Shanghai se prezintă ca fiind o alianță politică, de securitate și comercială, dar mulți spun că are ambiția de a deveni un adversar militar al NATO.

Săptămâna aceasta, Riadul a decis să se alăture acestui bloc, întărind legăturile Arabiei Saudite cu China și Rusia. Potrivit agenției de presă saudite, zilele trecute, într-o sesiune prezidată de Regele Salman, Cabinetul condus de prințul moștenitor Mohamed bin Salman a memorandumul prin care Riadului i se acordă statutul de partener de dialog în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Arabia Saudită iese de sub influența Americii

Decizia Arabiei Saudite de a se alătura SCO dezvăluie noul drum pe care o apucă statele Orientului Mijlociu – spre „Est”.

Influența Chinei în regiune este tot mai mare și în același timp arată cât de multă putere pierd SUA, care văd un aliat tradițional – dinastia saudită – ieșind de sub influența sa. Nu mai departe de începutul lunii martie Beijingul a reușit să negocieze o pace între doi rivali de moarte din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită și Iran; cele două națiuni și-au reluat relațiile diplomatice, în ceea ce mulți au văzut o adevărată lovitură de imagine reușită de Xi Jinping.

Totuși, alegerea Arabiei Saudite nu surprinde atât de tare întrucât, de câțiva ani, interesele sale se împleteau cu cele ale Chinei și Rusiei.

Beijingul este, în prezent, cel mai important partener comercial pe care îl are Riadul – aproape 90 de miliarde de dolari este valoarea schimburilor comerciale, atinsă în 2021, scrie Reuters. Totodată, China a devenit principalul importator al petrolului saudit.

De asemenea, Arabia Saudită rămâne aproape de Federația Rusă, alături de care conduce și stabilește politica puternicei organizații OPEC+, arată CNBC.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și