Încă o dată se agită spiritele în Balcani, de data aceasta în urma scrutinului electoral din Muntenegru. Liderul statului, Milo Djukanovic, a primit un vot de blam din partea alegătorilor – partidul său, unul de orientare pro-occidentală, a obținut cel mai slab scor din istoria de 14 ani a țării, 35,06% din voturi!
Rezultat dezastruos pentru Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS) și cifre excelente pentru alianța pro-rusă și pro-sârbă Pentru Viitorul Muntenegrului, formată din partide naționaliste sârbe – 32,55% din voturi! Asta înseamnă că, pentru prima dată în istorie, Milo Djukanovic riscă să piardă puterea în Muntenegru.
Avantaj foarte uşor pentru Opoziţie: Alianța „Pentru Viitorul Muntenegrului” poate încheia un pact de guvernare cu partidele de pe locul 3, reunite în Alianța „Pacea este Națiunea Noastră” (12,52% din voturi). Conform proiecţiilor comisiei electorale, Opoziţia ar urma că obţină o majoritate de un singur loc în parlament, respectiv 41 de deputaţi din totalul de 81 locuri.
Deşi este pe primul loc, DPS a obţinut cel mai slab scor electoral de la declararea independenţei, rezultat pus de analişti pe seama saturaţiei alegătorilor faţă de un guvern acuzat de corupţie şi de acaparare a resurselor statului, notează BBC.
O altă explicaţie pentru eșecul DPS este legea asupra libertăţii religioase, care a declanşat o controversă cu Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC), întrucât deschide calea trecerii în proprietatea statului a sute de biserici şi mănăstiri deținute de. Circa 30% dintre locuitorii Muntenegrului se declară sârbi şi dezbaterea în jurul identităţii naţionale este o chestiune foarte sensibilă la Podgorica.
Reformist dinamic în opinia unora, ori autocrat corupt, conform altora, Milo Djukanovic este cel care a condus separarea Muntenegrului de Serbia în 2006 şi intrarea ţării în NATO, precum şi apropierea de UE. Însă de câțiva ani, în Muntenegru a apărut o tabără pro-sârbă puternic revigorată şi care cere strângerea legăturilor cu Belgrad şi Moscova.