ARHEOLOGIE. Descoperirea anului sub o podgorie din Verona. Asta schimbă tot ce se știa până acum despre istoria Italiei!

Publicat: 02 06. 2020, 11:08
ARHEOLOGIE. Descoperirea anului sub o podgorie din Verona. Asta schimbă tot ce se știa până acum despre istoria Italiei! / Sursa FOTO: larena.it

Descoperirea anului 2020 s-a făcut sub o podgorie de viță de vie din Italia. O echipă de la Departamentul de Arheologie, Arte Plastice şi Peisagistică din Verona a găsit o podea de mozaic perfect conservată sub podgoria din comuna Negrar di Valpolicella, acolo unde efectua lucrări de săpături arheologice.

Șantierul de la Negrar di Valpolicella fusese abandonat în urmă cu aproape un secol, deși în zonă s-a descoperit o reședință datând din secolul al III-lea. În toamna lui 2019, o echipă a Departamentului de Arheologie, Arte Plastice şi Peisagistică din Verona a reluat săpăturile, dar din luna februarie acestea s-au sistat o dată cu avansarea epidemiei Covid-19 în toată peninsula.

Comoara din Negrar di Valpolicella, accesibilă și turiștilor?

Imediat ce Italia a ieșit din starea de urgență, arheologii au reluat săpăturile, iar situl nu le-a înșelat așteptările. În scurt timp, scrie L’Arena, de sub un șir de viță de vie s-a ivit o superbă podea de marmură, perfect conservată.

Chiar dacă lucrările continuă, echipa de cercetători a ales să posteze pe pagina de Facebook a oraşului Verona imagini cu fascinanta descoperire. Totodată, aceștia promit că vor căuta soluţii împreună cu proprietarii viei şi cu autorităţile locale pentru ca întreaga comoară arheologică din Negrar di Valpolicella să fie accesibilă şi turiștilor.

Myko Clelland, explicații despre formarea Romei

Myko Clelland, istoric și unul dintre membrii echipei de arheologi, a comentat pe Twitter: „O podea din mozaic, dintr-o vilă romană aproape intactă! Ar putea fi cea mai mare descoperire din 2020”. În scurt timp, postarea sa a devenit virală, strângând peste 390.000 de aprecieri şi 79.000 de retweet-uri.

Întrebat cum a fost posibil ca o asemenea podea să ajungă să fie îngropată, Clelland a explicat: „Există atât de multe exemple similare! În fosta Mesopotamie sunt dealuri în zone care, în trecut, au fost în întregime plane. Sunt, de fapt, rămăşiţe din oraşe întregi, locuitorii au construit strat peste strat. Este uimitor cum umanitatea şi-a format un obicei de a construi peste imobile anterioare. Roma este un exemplu fascinant, acolo se fac în mod regulat astfel de descoperiri”.