Arhivele regizorului care a revoluționat istoria cinematografiei revin în Rusia. Cât s-a plătit pentru ele

Publicat: 29 11. 2012, 12:20
Actualizat: 29 07. 2014, 20:46

Fotografii, carnete de regizor și documente private care i-au aparținut regizorului rus Andrei Tarkovski se întorc în țara natală a acestuia, după ce un investitor le-a cumpărat la o licitație cu 1,6 milioane de euro, de 15 ori mai mult decât valoarea estimată inițial, informează Reuters.

Înainte de licitație, ministrul rus al Culturii  a discutat cu mai mulți investitori privați care aveau posibilitatea financiară să ofere o asemea sumă de bani, deoarece dorea obiectele regizorului să ajungă înapoi în Rusia. Arhivele, care datează din perioada 1967-1986, vor ajunge în orașul Iureveț, la Muzeul Tarkovski.

În cadrul licitației s-au vândut caiete cu însemnări pe care regizorul le-a făcut pentru filmele sale „Călăuza”, „Oglinda” și „Solaris”, care conțin toate detaliile realizării peliculelor, precum și 32 de casete audio și minidiscuri cu interviuri nedifuzate ale cineastului.

Documentele „spun povestea unui regizor care a revoluționat istoria cinematografiei”, a declarat un reprezentat al casei de licitații Sotheby’s.
Considerat unul dintre cei mai influenți cineaști ai erei sovietice, Andrei Tarkovski a expus, în filmele sale, viziunea poetică asupra timpului și-a memoriei și a exploatat teme precum maturizarea prematură, teama, singurătatea și neputința în fața unei forțe exterioare considerată a fi reprezentarea metaforică a regimului communist. 

Printre cele mai cunoscute pelicule ale sale se numără ” Soralis”, „Copilăria lui Ivan”, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, în anul 1962, și „Andrei Rubliov”. (Andreia Ciobanu)