ARMADA Occidentului a ajuns lângă IRAN. Care sunt semnificațiile exercițiilor de război din strâmtoarea Ormuz

ARMADA Occidentului a ajuns lângă IRAN. Care sunt semnificațiile exercițiilor de război din strâmtoarea Ormuz
Publicat: 17/09/2012, 13:03
Actualizat: 13/07/2016, 23:11

O forță impresionantă de nave de război, din 25 de țări, s-a concentrat în Golful Persic, cu ocazia exercițiilor de război anuale care au loc în strâmtoarea Ormuz, din apropierea Iranului. Etalarea fără precedent a acestei forțe de război vine în contextul în care îngrijorarea că Israelul ar putea lansa un atac preventiv asupra Iranului este tot mai acută în Occident.

Distrugătoare, portavioane, nave detectoare de mine și submarine provenind din 25 de țări s-au adunat în strâmtoarea Ormuz. Liderii occidentali se tem că, în cazul unui atac, Iranul va răspunde prin minarea și blocarea acestei strâmtori, care este ruta principală a transportului de țiței dinspre Orientul Mijlociu. Zilnic, pe aici trec în jur de 18 milioane de barili de petrol, adică 35% din petrolul transportat pe mare, la nivel mondial, relatează The Telegraph.

Strâmtoarea este foarte aglomerată de traficul naval și este încadrată de Iran și de Emiratele Arabe Unite. Exercițiul de război va dura 12 zile și a adunat forțe din SUA, Marea Britanie, Franța, Arabia Saudită sau Emirate.

Forțele militare vor exersa tactici privind spargerea unei blocade a Iranului în strâmtoare, precum și de contracarare a minelor submarine.

Forța multi-națională din Golful Persic include trei nave din clasa Nimitz, aparținând SUA. Doar o astfel de navă, de tip portavion, are mai multe aeronave decât întreaga flotă aeriană a Iranului. Portavioanele americane sunt susținute de 12 distrugătoare, inclusiv de lansatoare de rachete balistice, de fregate, distrugătoare, nave de asalt. Pe ele se află în jur de 1.000 de pușcași marini și forțe speciale.

Forța britanică s-a implicat cu patru nave detectoare de mine navale și cu o navă de suport logistic – Royal Fleet Auxiliary Cardigan Bay. Marea Britanie a venit și cu noul distrugător de tip 45, care a costat în jur de 1 miliard de lire sterline, una dintre cele mai puternice nave din flota britanică.

Exercițiul va simula și distrugerea de avioane, nave și artilerie de coastă iraniene.

În cazul unui război, principala amenințare din partea Iranului va veni de la marina Forțelor Gărzilor Revoluționare, care va aplica o strategie de interzicere a accesului în strâmtoarea Ormuz. Chiar dacă forțele iraniene nu sunt la fel de sofisticate ca cele occidentale, ele pot ataca decisiv navele britanice și americane, prin atacuri rapide pe mare și de pe uscat.

Luna viitoare, Iranul va organiza exercițiile proprii de război, în aceeași zonă, pentru a arăta că este pregătit să își apere instalațiile nucleare de un eventual bombardament. Și acest exercițiu va fi cel mai vast din istoria statelor islamice.

Iranul va testa, cu rachete, drone fără pilot și radare de ultimă generație, capacitatea a peste 3.600 de locații din întreaga țară de a se apăra. Printre acestea se numără rafinării și instalații de îmbogățire a uraniului.

În aceeași perioadă cu exercițiul Iranului de luna viitoare, Marea Britanie și Franța vor avea un exercițiu comun în estul Mării Mediterane. Forța navală de acolo poate ajunge rapid (în doar o săptămână) în Golf, prin Canalul Suez.

Duminică, președintele american Barack Obama se întâlnește cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, pentru a discuta criza iraniană. Mai multe persoane din administrația americană cred că Israel intenționează să lanseze un atac preventiv asupra Iranului, înaintea alegerilor din SUA, din noiembrie, ceea ce ar însemna un eșec al politicii externe a lui Obama.

Premierul israelian Netanyahu a declarat, săptămâna trecută, că vremea negocierilor a trecut: „Lumea spune Israelului așteaptă, mai e timp. Eu spun: să așteptăm până când? Să așteptăm pentru ce? Cei din comunitatea internațională care refuză să tragă linii roșii în fața Iranului nu au dreptul moral să dea undă roșie Israelului”.

Criza provine din faptul că Israelul se teme că programul nuclear al Iranului dezvoltă o armă nucleară. Pe de altă parte, Teheranul susține dintotdeauna că programul este doa rpentru uz civil și că nu are niciun plan de a construi o bombă atomică. Acest lucru este contestat de Occident. Șeful MI6, serviciul secret de externe britanic, a declarat că Iranul va avea gata arme nucleare în 2014.

Forțele multinaționale au mai avut tensiuni cu Iranul în zona Ormuz, când a existat pericolul iminent ca strâmtoarea să fie blocată, iar transportul de petrol să fie întrerupt. Atunci, Iranul a adoptat o poziție extrem de ostilă, însă când s-a ciocnit de o poziție la fel de dură din partea SUA și a Occidentului, a cedat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar