Prima pagină » Știri externe » Armand Goșu: „Rusia nu va ataca Republica Moldova, nu are niciun interes să o facă”

Armand Goșu: „Rusia nu va ataca Republica Moldova, nu are niciun interes să o facă”

Armand Goșu: „Rusia nu va ataca Republica Moldova, nu are niciun interes să o facă”
Armand Goșu: „Rusia nu va ataca Republica Moldova, nu are niciun interes să o facă”

Rusia nu va ataca Republica Moldova pentru că nu are niciun interes să facă acest lucru, susține istoricul Armand Goșu, specializat în istoria spațiului ex-sovietic.

Acesta a mai declarat, într-un interviu acordat Pro TV Chișinău, că România ar putea ajuta mai mult Moldova și Ucraina, dar se arată optimist că în curând Republica Moldova va primi statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit lui Goșu, Rusia vrea doar să dea impresia că apariția unui nou front de luptă este iminentă în Transnistria, pentru a muta atenția de pe regiunea ucraineană Donbas.

„Eu nu văd cum rușii reușesc deschidă acest front. În primul rând, nu pot teleporta militari ruși, iar în al doilea rând, militarii ruși care sunt în Transnistria nu sunt bine antrenați, nu sunt bine echipați, sunt în număr relativ mic, iar o provocare de tipul acesta ar putea fi rezolvată de armata ucraineană, care s-a dovedit a fi una din cele mai eficiente armate lume, în câteva ore. Rusia nu are niciun interes facă așa ceva”, spune Armand Goșu.

Armand Goșu: Nici elita politică din Transnistria nu ar avea vreun interes

Specialistul mai spune că nici politicienii din Transnistria nu ar avea vreun interes ca această regiune separatistă să fie din nou scena unui conflict armat.

De asemenea, el se declară încrezător că Moldova va primi curând statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

„Moldova, care vrea să devină parte a Occidentului, e de partea bună a istoriei, iar șansele ei de a deveni parte a Occidentului sunt mari și e doar o chestiune de timp și de voință politică”, mai spune Armand Goșu.

Republica Moldova a depus cererea pentru aderarea la Blocul comunitar la începutul lui martie, la scurt timp după începerea războiului din Ucraina.

De asemenea, recent, Chișinăul a trimis la Bruxelles prima parte a chestionarului de aderare, transmis de oficialii europeni.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și