Armata australiană a anunțat sâmbătă că anchetează posilibitatea ca exerciții de antrenament cu explozibil să fi putut provoca unul dintre incendiile care devastează în prezent sud-estul țării, relatează AFP.
Flăcările continuaua să avanseze sâmbătă în apropiere de metropola Sydney, unde incendiile de vegetație ar fi distrus total sau parțial 300 de case și au provocat moartea unei persoane.
Pompierii au anunțat 85 de locuințe în statul New South Wales, dintre care circa 20 au scăpat de sub orice control în pofida temeperaturilor mai puțin ridicate sâmbătă.
Unul dintre incendiile cele mai importante devastau o zonă situată între orașele Lithgow și Bilpin, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de Sydney. Incendiul s-a intensificat după ce a distrus deja aproximativ 30.000 de hectare.
Forțele de apărare australiene au anunțat că anchetează circumstanțele care au permis declanșarea acestui incendiu, în apropiere de Lithgow, pe terenurile armatei.
„Incendiul a izbucnit la 16 octombrie, ziua în care personalul armatei desfășura exerciții de antrenament cu explozibil”, a declarat armata într-un comunicat.
„Armata încearcă să stabilească dacă există vreo legătură între cele două evenimente. Ne gândim la cei care și-au pierdut casele sau care sunt amenințați de aceste incendii devastatoare”, adaugă comunicatul.
Pompierii au estimat că ar putea lupta timp de mai multe săptămâni împotriva flăcărilor în statul New South Wales, în timp ce, după relativa pauză de sâmbătă, duminică sunt prevăzute rafale de vânt și temperaturi în creștere.
Un bărbat în vârstă de 63 de ani a decedat, probabil din cauza unei crize cardiace, în timp ce încerca să își protejeze casa de flăcările de la nord de Sydney, unde locuitorii vorbesc de un incendiu „apocaliptic”.
În Munții Albaștri, la circa 100 de kilometri vest de Sydney, 193 de locuințe au fost distruse total și alte 109 avariate în localitățile Springwood și Winmalee.
Din cauza incendiilor, Sydney, cel mai mare oraș din Australia, a plonjat în penumbră.
Perimetrul incendiilor este mai mare de 500 de kilometri, a apreciat un oficial din cadrul pompierilor din New South Wales.
Incendiile de vegetație sunt frecvente în Australia în timpul verii australe, din decembrie până în februarie. În 2009, un incendiu din statul Victoria (sud) a provocat moartea a 173 de persoane și a ars mii de locuințe.