Armata franceză mobilizează 500 de militari suplimentari, înaintea mitingului de duminică
„Această suplimentare cu 500 de militari în Ile-de-France”, regiunea care include și Parisul, „se va realiza în două etape”, a explicat purtătorul de cuvânt al Statului Major, colonelul Gilles Jaron.
Numărul militarilor care se vor alătura efectivelor de poliție deja mobilizate va ajunge astfel la un total de 1.100 sâmbătă și la 1.350 duminică, în Paris și regiunea sa.
Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a afirmat anterior, în cursul zilei de sâmbătă, că „toate măsurile au fost luate pentru a asigura securitatea” manifestației de duminică de la Paris, în memoria victimelor atentatelor din Franța, la care vor participa Francois Hollande și numeroși lideri străini.
„Toate măsurile au fost luate pentru ca această manifestație să se poată derula în liniște, respect și siguranță”, a insistat Bernard Cazeneuve, la finalul unei reuniuni de criză la Palatul Elysee.
De altfel, ministrul francez de Interne a anunțat că planul antiterorist din regiunea pariziană, ridicat miercuri la cel mai înalt nivel, va fi menținut săptămânile următoare și chiar va fi consolidat, în urma atacurilor din ultimele zile. „Ținând cont de context, suntem expuși riscurilor. Este, deci, important ca planul Vigipirate, care a fost ridicat în regiunea Ile-de-France și care face obiectul unor măsuri particulare în restul țării, să fie consolidat săptămânile următoare”, a precizat ministrul.
Autoritățile franceze au ridicat la maximum nivelul de alertă – și anume „alertă de atentat” – în regiunea pariziană, la scurt timp după atacul comis miercuri la sediul din Paris al publicației satirice Charlie Hebdo.
Peste un milion de persoane sunt așteptate la mitingul de duminică, menit să reafirme lupta pentru libertate și democrație în fața terorismului.
Numeroși lideri străini și-au anunțat participarea la „marșul solidarității” de la Paris, printre care președintele român Klaus Iohannis, președintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul Marii Britanii, David Cameron, și cel spaniol, Mariano Rajoy, premierul Italiei, Matteo Renzi, președintele ucrainean Petro Poroșenko, precum și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cancelarul german Angela Merkel.
De asemenea, și-au anunțat participarea la acest miting secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, și cel ungar, Viktor Orban.
Franța a trăit 53 de ore de coșmar, de la atentatul comis miercuri la redacția Charlie Hebdo, soldat cu 12 morți, până la luarea de ostatici sângeroasă de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris.
În total, 17 persoane au murit în această serie de atacuri comise de trei jihadiști francezi, care au afirmat că s-au coordonat și care au fost uciși de forțele de ordine vineri seara.
Frații Chérif și Said Kouachi – considerați autorii atacului comis miercuri la sediul revistei Charlie Hebdo – au murit vineri seară în confruntările cu forțele de ordine franceze la sediul unei tipografii din localitatea Dammartin-en-Goële. Un bărbat care era ținut ostatic a scăpat cu viață, după ce s-a ascuns într-un dulap, sub o chiuvetă.
Amedy Coulibaly, un islamist în vârstă de 32 de ani, a fost omorât în intervenția forțelor de ordine la un magazin evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului), unde a luat ostatici vineri. În cursul zilei de joi, Amedy Coulibaly a omorât o polițistă în zona Montrouge din Paris. Conform autorităților, el încerca să atace sediul unui post de televiziune situat în sudul Parisului. Suspectul avea antecedente penale, el fiind arestat o lună în anul 2010, după ce fusese prins având o armă automată de tip Kalașnikov.
Complicea sa, islamista Hayat Boumeddiene, în vârstă de 26 de ani, este în continuare căutată de poliție. Potrivit unui oficial din poliția franceză, ea a reușit să fugă în timpul intervenției forțelor de ordine.