Secretarul de Stat american Antony Blinken s-a întâlnit luni seară, la Ierusalim, cu premierul Benjamin Netanyahu, în eforturile pentru un armistițiu între Israel și grupul militant palestinian Hamas, dar recenta operațiune israeliană pentru salvarea ostaticilor complică acțiunile diplomatice.
Antony Blinken a purtat discuții, la Ierusalim, cu premierul Benjamin Netanyahu. La reuniune au fost prezenți și ministrul israelian al Afacerilor Strategice, Ron Dermer, consilierul israelian pentru Siguranță Națională, Tzachi Hanegbi, și Derek Chollet, unul dintre consilierii secretarului de Stat american, conform cotidianului The Times of Israel.
”Secretarul de Stat Antony Blinken a evidențiat angajamentul președintelui Joe Biden pentru un armistițiu, subliniind că este așteptat răspunsul Hamas. Secretarul de Stat a reiterat angajamentul ferm al Statelor Unite pentru securitatea Israelului”, anunță Departamentul de Stat de la Washington.
Anterior, Antony Blinken s-a deplasat în Egipt, pentru discuții cu președintele Abdel Fattah El-Sisi. Egiptul, Qatarul și Statele Unite intermediază negocierile dintre Israel și grupul militant palestinian Hamas pentru un armistițiu în Fâșia Gaza, eliberarea celor peste 100 de ostatici israelieni și intensificarea asistenței umanitare pentru civilii palestinieni.
”Am discutat cu președintele El-Sisi despre obținerea unui armistițiu imediat în Gaza, despre asistența umanitară și eliberarea tuturor ostaticilor. Am evidențiat și necesitatea redeschiderii în mod urgent a punctului de trecere Rafah. Mulțumesc Egiptului pentru rolul de conducere în negocieri”, a afirmat Antony Blinken, într-un mesaj postat pe platforma X.
Potrivit unor surse citate de postul israelian Channel 12, Guvernul israelian ar fi de acord cu suspendarea ostilităților și cu un ”armistițiu permanent”, în schimbul garanțiilor că, în mod etapizat, vor fi eliberați toți ostaticii din Fâșia Gaza.
În replică, Guvernul israelian a transmis că informațiile potrivit cărora armata israeliană ar înceta operațiunile înainte de atingerea obiectivelor sunt ”minciuni”.
Eforturile diplomatice sunt îngreunate de insistența Israelului de a înlătura de la putere grupul Hamas și de recentul raid israelian prin care au fost salvați patru ostatici.
Armata israeliană a intervenit sâmbătă într-o zonă din Nuseirat, în centrul Fâșiei Gaza, și a reușit salvarea a patru ostatici care erau deținuți de militanți islamiști din 7 octombrie 2023. Însă autoritățile palestiniene au raportat cel puțin 274 de morți și aproximativ 400 de răniți în raidul militar israelian.
Un oficial american citat de postul de televiziune NBC News a declarat că succesul operațiunii de salvare a celor patru ostatici va complica eforturile diplomatice și va consolida convingerea premierului Netanyahu că poate continua ofensiva militară în Fâșia Gaza.
Pe fondul presiunilor interne și internaționale, Benny Gantz, unul dintre liderii opoziției, s-a retras din Guvernul de uniune națională format de premierul Benjamin Netanyahu ca reacție la atacurile teroriste din octombrie 2023.
Luni seară, armata israeliană a prezentat noi imagini care surprind transportarea cu elicopterul a trei ostatici imediat după salvarea din Fâșia Gaza. Ostaticii Almog Meir Jan, Andrey Kozlov și Shlomi Ziv au fost transportați la Centrul medical Sheba. Al patrulea ostatic, Noa Argamani, a fost preluat de un alt elicopter.
În operațiunea de salvare a ostaticilor a fost ucis un membru al forțelor speciale din cadrul Poliției israeliene.
Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca reacție la atacurile teroriste din octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.190 de morți și 3.400 de răniți în sudul Israelului.
Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 37.084 de morți și 84.494 de răniți în Fâșia Gaza, conform autorităților palestiniene. Aproximativ 300 de militari israelieni au murit în confruntările din Fâșia Gaza.
Recent, președintele SUA, Joe Biden, a prezentat o propunere pentru un potențial acord între Israel și grupul militant palestinian Hamas, care prevede eliberarea ostaticilor israelieni, intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și încetarea durabilă a confruntărilor militare.
”Propunerea are trei etape. Prima etapă ar dura șase săptămâni și ar include: un armistițiu total, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate ale Fâșiei Gaza. Eliberarea unui număr de ostatici, inclusiv femei, vârstnici, răniți, în schimbul a sute de prizonieri palestinieni. În cele șase săptămâni ale primei etape, Israelul și Hamas ar negocia aranjamentele necesare pentru trecerea la faza a doua, care ar fi încetarea permanentă a ostilităților. În sfârșit, în etapa a treia, va începe un plan major de reconstrucție în Fâșia Gaza”, a afirmat președintele SUA.
Grupul Hamas solicită garanții clare privind un armistițiu durabil, cerând retragerea trupelor israeliene din Fâșia Gaza. În schimb, Guvernul Benjamin Netanyahu vrea înlăturarea de la putere a organizației militante palestiniene, distrugerea infrastructurii islamiste și eliberarea celor aproximativ 100 de ostatici israelieni.
Foto: Profimedia
Citește și: