Prima pagină » Știri externe » Armata norvegiană a filmat momentul în care un F-16 a fost aproape de o coliziune cu un Mig rusesc

Armata norvegiană a filmat momentul în care un F-16 a fost aproape de o coliziune cu un Mig rusesc

Armata norvegiană a filmat momentul în care un F-16 a fost aproape de o coliziune cu un Mig rusesc
Un avion F-16 norvegian a fost pe punctul de a intra în coliziune cu un Mig rusesc, care i-a tăiat calea la nord de Norvegia, potrivit armatei norvegiene, care a difuzat o înregistrare video a incidentului calificat drept "indezirabil", relatează AFP.

În înregistrarea video realizată din cabina avionului F-16, un aparat prezentat ca un Mig 31 rusesc apare brusc din dreapta, determinând pilotul norvegian să vireze la stânga pentru a-l evita.

„Acesta nu este un comportament normal din partea pilotului rus”, a declarat marți pentru AFP un purtător de cuvânt al forțelor armate norvegiene, Brynjar Stordal, precizând că aparatele de zbor au fost la aproximativ 20 de metri distanță.

„Nu știm dacă a fost un calcul greșit sau dacă a intrat în mod deliberat în fața avionului nostru F-16”, a adăugat el.

Incidentul s-a produs în spațiul aerian internațional „la nord de Norvegia”, conform armatei norvegiene, care nu a vrut să precizeze data.

„Aviația militară rusă nu a încălcat niciodată spațiul aerian al Norvegiei, contrar celor întâmplate în țările baltice, în Suedia și Finlanda”, a subliniat Stordal.

Potrivit acestuia, armata norvegiană a informat autoritățile ruse că acest gen de incidente este „indezirabil”.

Înregistrarea video de 26 de secunde este publicată pe fondul intensificării activității aeriene a armatei ruse.

Interceptările unor avioane rusești în apropierea statelor NATO au ajuns la 400 de cazuri anul acesta, cu 50 la sută mai multe decât anul trecut, a declarat la 20 noiembrie secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

El a precizat atunci că zborurile nu sunt o problemă, dar a denunțat faptul că rușii „nu trimit planurile de zbor”. „Majoritatea trec prin spațiul aerian internațional, dar sunt aproape de spațiul nostru aerian și interferează cu zborurile comerciale”, a adăugat el.

Autor

Citește și