Armata siriană a bombardat din nou localitatea Hula, din Siria
Armata siriană și-a reluat miercuri asaltul asupra localității Hula, teatrul unui masacru denunțat de comunitatea internațională, violențele din Siria soldându-se cu alte 62 de victime, în pofida avertizărilor internaționale, relatează AFP.
Principala coaliție de opoziție, Consiliul Național Sirian (CNS), a acuzat Rusia că încurajează regimul lui Bashar al-Assad să comită „crime sălbatice”, după ce Moscova a criticat sancțiunile diplomatice adoptate de Occident în semn de protest față de întețirea violențelor din Siria.
La Geneva, adjunctul emisarului internațional Kofi Annan, francezul Jean-Marie Guehenno, a declarat că se așteaptă la „gesturi concrete” din partea regimului pentru ca violențele să înceteze, deținuții să fie eliberați iar poporul sirian să aibă acces la ajutoare umanitare.
În timp ce comunitatea internațională nu a reușit să ajungă la un acord în ceea ce privește următoarele acțiuni, represiunea condusă de regim împotriva revoltei populare și luptele între soldați și rebeli au dus la moartea altor 62 de persoane, conform militanților.
„Regimul ucigaș bombardează în acest moment Hula, unde un masacru a avut loc pe 25 mai, folosindu-se de tancuri și obuze”, a declarat CNS într-un comunicat.
Consiliul a făcut apel către „observatorii ONU să vină cât mai repede în Hula și să pună presiune asupra regimului pentru ca acesta să înceteze bombardamentele, protejând astfel civilii rămâși în acest oraș”. „Locuitorii au lansat un apel de urgență după atacul brutal al regimului asupra orașului lor, în special după ce armata a montat baricade, ceea ce de obicei indică debutul unui atac”, a menționat CNS.
„Satul Taldo este ținta armelor grele și a rachetelor lansate de trupele guvernamentale”, a adăugat la rândul său Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
În total, 108 persoane, dintre care aproximativ 50 de copii, au fost uciși în Hula, vineri și sâmbătă, și alte 300 au fost rănite, potrivit OSDO. Conform unui oficial al ONU, o parte dintre victime au murit din cauza exploziilor provocate de obuze, ceea ce indică o responsabilitate a Guvernului, iar o altă parte au fost ucise cu arme albe, „arătând probabila implicare a miliției proguvernamentale «shabbiha»”. Acest masacru a provocat un protest internațional.