Prima pagină » Știri externe » Armata SUA, în alertă, după amenințările Siriei, Rusiei și ale Iranului

Armata SUA, în alertă, după amenințările Siriei, Rusiei și ale Iranului

Armata SUA, în alertă, după amenințările Siriei, Rusiei și ale Iranului
Armata SUA, în alertă, după amenințările Siriei, Rusiei și ale Iranului

Conform unor oficiali americani, armata Statelor Unite a modificat în proporții mici activitățile militare din Siria și a luat măsuri pentru protejarea militarilor americani aflați pe teritoriul sirian.

Măsurile au fost adoptate pe fondul riscurilor de securitate apărute după ce Statele Unite au lansat zeci de rachete de croazieră asupra unei baze a armatei siriene. Operațiunea decisă de președintele Donald Trump a fost lansată după un atac cu arme chimice soldat cu 89 de morți, atribuit de SUA regimului Bashar al-Assad în pofida lipsei unei investigații independente.

Damascul, Moscova și Teheranul au condamnat vehement operațiunea americană, argumentând că nu Administrația Bashar al-Assad a comis atacul neconvențional.

Centrul de comandă comun al forțelor siriene, ruse și al milițiilor finanțate de Iran aflate în Siria a atras atenția că bombardamentul american contra unei baze siriene a depășit „linii roșii”, amenințând că eventuale noi operațiuni vor fi urmate de riposte.

Statele Unite au aproximativ 1.000 de militari în Siria, prezentați ca fiind instructori pentru coordonarea forțelor implicate în combaterea rețelei teroriste Stat Islamic.

Washingtonul susține că are în continuare posibilități de evitare a suprapunerii operațiunilor din Siria cu cele ale Moscovei, deși Rusia a anunțat renunțarea la comunicațiile militare.

O coaliție internațională coordonată de Statele Unite efectuează de mulți ani operațiuni antiteroriste în Siria și Irak. În plus, Washingtonul și alte capitale occidentale oferă susținere grupurilor insurgente care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad.

Separat, Rusia atacă poziții ale organizației teroriste Stat Islamic din Siria. La rândul său, organizația șiită libaneză Hezbollah, finanțată de Iran, oferă susținere pe teren Administrației Bashar al-Assad.

Siria care se se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți.

Citește și