ARMATA TERORII. Peste 850 de cazuri de agresiuni sexuale, violențe și brutalități comise în Australia în ultimii 50 de ani – RAPORT

ARMATA TERORII. Peste 850 de cazuri de agresiuni sexuale, violențe și brutalități comise în Australia în ultimii 50 de ani - RAPORT
Publicat: 15/06/2012, 13:07
Actualizat: 15/06/2012, 13:07

Agresiuni sexuale asupra unor adolescenți, violențe și ședințe brutale de inițiere figurau între practicile comise prin anii ’50 în cadrul armatei australiene, afectată în ultima perioadă de mai multe scandaluri, potrivit unui raport care a putut fi consultat în întregime vineri, relatează AFP.

Postul public de televiziune Australian Broadcasting Corporation (ABC) a putut consulta întregul raport, solicitat de către Guvern. Unele fragmente au fost date publicității în urmă cu trei luni.

Raportul complet oferă detalii despre 850 de cazuri de maltratare gravă, înregistrate în ultimii 50 de ani, inclusiv abuzuri sexuale și brutalități comise asupra unor băieți, dintre cei mai tineri în vârstă de 13 ani, vârsta minimă solicitată pentru înrolare după Război.

Vârsta minimă a fost ridicată, ulterior, la 17 ani.

„Este sigur că numeroși băieți erau victime ale unor agresuiuni sexuale și violențe grave (…) începând din anii ’50 și până prin anii ’70, chiar ’80”, se arată în acest document. Mai multe victime au repetat, ulterior, asupra altor tineri recruți, aceleași violențe, conform aceleiași surse.

„Anumite agresiuni comise asupra unor tineri cu vârste cuprinse între 17 și 20 de ani, fete și băieți, sunt la fel de înspăimântătoare ca cele comise asupra băiețîlor” cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani, avertizează raportul.

Documentul subliniază existența unei culturi a mușamalizării cazurilor de rele tratamente. Nu doar că cei care le comiteau nu erau niciodată anchetați, dar victimele care îndrăzneau să se plângă erau pedepsite.

„Cultura în mai multe ramuri militare, în diferite epoci, a fost de a descuraja activ victimele și martorii să raporteze agresiunile”, notează documentul consultat de ABC. „Puține semne arată că autorii(agresiunilor) ar fi dat socoteală”, conform textului.

Alte violențe constau în inițieri, în cele mai multe cazuri „brutale”, care erau pasibile de anchete judiciare dacă aceste fapte erau comise în cadrul societății civile, se precizează în document.

Ministrul Apărării Stephen Smith a negat că a vrut să cenzureze raportul, atunci când au fost publicate numai câteva pagini selectate, în urmă cu trei luni.

„Am publicat suficient material pentru a dovedi că era vorba despre acuzații serioase și de lucruri foarte îngrijorătoare”, a declarat ministrul, adăugând că armata afișează, de-acum o „toleranță zero față de toate aceste subiecte”.

Premierul Julia Gillard a calificat drept „profund dureroase” acuzațiile conținute de raport, a cărui lectură este „cu adevărat tulburătoare”.

„Noi trebuie să hotărâm, în prezent, care este cel mai bun mijloc să facem față tuturor acestor lucruri, dată fiind perioada în care au avut loc faptele”, a declarat ea pentru presă. Crearea unei „Comisii regale (anchetă publică) pentru aceste fapte, sau cel puțin pentru cele mai grave, este o opțiune”, a continuat ea.

Guvernul a comandat acest raport în urma unei serii de scandaluri sexuale în rândul armatei australiene.

O prestigioasă academie militară a sancționat un elev, în vârstă de 18 ani, al cărui prieten a postat înregistrări video din cursul întâlnirilor lor amoroase, putând fi văzute de colegi în incinta școlii.

În urmă cu câteva luni, un raport de 400 de pagini a revenit asupra unei serii de incidente de la bordul unei nave militare, HMAS Success, în 2009, pe care domnea o „cultură a prădătorilor” și destrăbălării însoțite de alcool, de exemplu, fiind atribuit un premiu pentru fiecare cucerire sexuală a unei colege femei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină