Armata Ucrainei nu este pregătită să pună probleme Rusiei. Care sunt soluțiile oferite de analiștii străini
În cele două săptămâni de când Crimeea a fost preluată de către Rusia, Ucraina încearcă să își concentreze apărarea, în contextul în care rușii au trimis la graniță în jur de 50.000 de trupe, sub pretextul că desfășoară un exercițiu militar. Deși ucrainenii sunt depășiți numeric și ca dotări, există metode prin care ar putea pune probleme Rusiei, făcându-i pe liderii de la Moscova să se gândească de două ori înainte să ordone o invazie.
Ucrainenii ar putea forma o mișcare de gherilă în estul și sudul țării, în zonele rurale, care să pună probleme liniilor de aprovizionare ale rușilor și unei eventuale guvernări, crede James Carafano, vicepreședinte al Heritage Foundation.
Ucrainenii ar mai putea monta mine împotriva trupelor și tancurilor rusești, iar armata ar putea trimite trupe speciale și lunetiști care să țintească invadatorii și grupările paramilitare, crede J.D. Gordon, fost comandant al US Navy.
Pe de altă parte, președintele american Barack Obama a declarat că nu intenționează să răspundă militar agresiunii Rusiei, însă nu exclude asistență indirectă către Ucraina. Kievul ar putea să primească expertiză militară pentru a dezvolta o strategie de apărare eficientă, din SUA și de la NATO.
Rusia ar reacționa foarte prost în două situații: dacă nu obține o victorie rapidă și dacă lupta devine repede foarte sângeroasă. De aceea, ucrainenii ar putea să lupte puternic la frontieră, apoi să bată în retragere, ridicând redute, din spatele cărora pot lupta îndelung și pot provoca pierderi mari rușilor. Țintele pot fi convoaie, aeronave sau linii de electricitate sau de comunicații ale rușilor.
„Este o greșeală ca SUA să rămână doar la o strategie axată pe mijloace economice și diplomatice”, crede Ian Brzezinski, analist la Atlantic Council. SUA și NATO ar trebui să trimită imediat armament anti-tanc și anti-aerian, capabilități de spionaj și de supraveghere, precum și instructori militari care să îmbunătățească capacitatea de apărare, mai spune analistul.
NATO ar trebui să își folosească aliații România, Polonia și țările baltice pentru a pune la dispoziție Ucrainei asistență militară organizațională, consideră economistul suedez Anders Aslund. „Au nevoie de comunicații, pentru a putea comunica fără să fie interceptați de către ruși, de apărare aeriană și arme anti-tanc”, crede Aslund.
Rusia are o armată de aproape 775.000 de oameni, cu un buget anual de 52 de miliarde de dolari. Spre comparație, bugetul militar al Ucrainei este de aproximativ 1 miliard de dolari, iar pregătirea celor 100.000 de trupe este precară. Între 6.000 și 41.000 de soldați sunt pregătiți de luptă, restul nefiind antrenați sau fiind lipsiți de echipament și armament. Peste 70% din vehiculele blindate sunt depășite tehnic, iar tancurile sovietice T-64 sunt în serviciu de peste 30 de ani.
Ministerul Apărării de la Kiev se așteaptă ca din cele 18.000 de trupe din Crimeea să rămână în serviciu doar 4.300. 12 dintre cele 17 nave de război ale Ucrainei au fost cucerite de ruși, lăsând practic coasta Mării Negre fără apărare.
Analiștii citați mai consideră că singura reacție a Ucrainei sau a Vestului care să îl pună pe gânduri pe Putin ar fi consolidarea unei forțe militare de apărare în Ucraina.