Armele interzise folosite de Siria. „Utilizarea masivă a cauzat victime civile inutile”

Publicat: 05 09. 2013, 10:42
Actualizat: 01 02. 2019, 00:08

Guvernarea siriană a lui Bashar al-Assad folosește „pe scara largă” arme cu submuniție de la jumătatea lui 2012, conform unui raport publicat miercuri de Coaliția asupra armelor cu submuniție, ce regrupează 350 de organizații ale societății civile din peste 90 de țări, relatează AFP.

Raportul oferă o vedere de ansamblu a implementării Convenției cu privire la armamentul cu submuniție adoptată în 2008 și intrată în vigoare în 2010.

Raportul 2013 „detaliază utilizarea masivă a armamentului cu submuniție de către guvernul sirian în cursul celei de-a doua jumătăți a anului 2012 și a primi jumătăți a lui 2013”, indică experții.

Utilizarea de către Siria, stat nesemnatar, a unor mari cantități din acest tip de arme a provocat „numeroase victime civile”, cel puțin 165, din cele 190 de victime clar identificate în lume.

Raportul notează de asemenea că este „probabil” ca arme cu submuniție egiptene și rusești, utilizate de Siria, să fi fost transferata în trecut și nu în cursul conflictului recent.

„Utilizarea masivă a armelor cu submuniție de către Siria a cauzat victime civile inutile, însă condamnarea generală a utilizării acestor arme interzise arată că stigmatizarea armelor cu submuniție este puternică”, afirmă Mary Wareham de la ONG-ul Human Right Watch care a participat la redactarea raportului.

La 31 iulie 2013, un total de 112 state semnaseră sau aderaseră la Convenția privind armamentul cu submuniție, care interzice complet utilizarea, producerea, transferul și stocarea acestor arme.

Douăzeci și șapte de state, în special în Asia și Europa, continuă să producă acest tip de arme sau își rezervă dreptul de a le produce pe viitor. Printre statele producătoare, doar trei sunt cunoscute că au fi utilizat aceste arme în trecut: Statele Unite, Israel și Rusia.

Raportul 2013 este publicat în vederea celei de-a patra reuniuni a statelor care iau parte la Convenție, care va avea loc la Lusaka, în Zambia, între 9 și 13 septembrie.

În timpul utilizării acestor arme, un container (bombă, obuz, rachetă) transportând până la mai multe sute de mini-bombe, lansate pe cale aeriană sau terestră (tun, lansator de rachete, vehicule de luptă), dispersează submunițiile pe un perimetru vast și explodează, în principiu, la impact. Însă numeroase dintre acestea nu explodează la primul impact și se transformă în mine antipersonale, mortale pentru populația civilă.