Prima pagină » Știri externe » Armenia a declarat legea marțială și mobilizarea totală a Armatei după noi conflicte în regiunea Nagorno-Karabah

Armenia a declarat legea marțială și mobilizarea totală a Armatei după noi conflicte în regiunea Nagorno-Karabah

Armenia a declarat legea marțială și mobilizarea totală a Armatei după noi conflicte în regiunea Nagorno-Karabah

Autoritățile din Armenia au declarat legea marțială și au dispus mobilizarea totală a Armatei, ca urmare a unor confruntări produse în regiunea Nagorno-Karabah, disputată cu Azerbaidjanul.

Anunțul în acest sens a fost făcut duminică de către premierul Armeniei, Nijol Pashinyan, după cum informează Agerpres și Europa Liberă.

„Susţinem ferm statul nostru, armata noastră şi vom învinge. Trăiască glorioasa Armată armeană!, a scris pe Twitter şeful Executivului armean.

Ministerul armean al Afacerilor Externe a anunțat pe site-ul său că Yerevanul va lua toate măsurile pentru a asigura securitatea poporului armean.

„Condamnăm ferm agresiunea conducerii politico-militare a Azerbaidjanului împotriva Republicii Artsah (Nagorno-Karabah, n.red.). Partea armeană va acţiona cu încredere cu toate capacităţile sale pentru a asigura securitatea poporului din Artsah şi pentru a furniza răspunsul politic şi militar adecvat. Conducerea politico-militară a Azerbaidjanului poartă deplina responsabilitate pentru consecinţele agresiunii sale”, a anunțat Ministerul de Externe armean pe site-ul său.

Armenia susţine că Azerbaidjanul a comis un atac aerian şi de artilerie asupra regiunii Nagorno-Karabah, în timp ce partea azeră afirmă că nu a făcut altceva decât să răspundă la o agresiune a forţelor armene, care, potrivit autorităţilor de la Baku, au lansat atacuri „deliberate şi ţintite”.

Anterior, președintele azer, Ilham Aliev, a promis „victorie” împotriva forțelor armate armene din Nagorno-Karabah, o regiune secesionistă din Azerbaidjan cu o populație majoritar armeană.

Armenia și Azerbaidjanul se confruntă de decenii în Nagorno-Karabah

Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre cele două țări.

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan cu privire la regiunea Nagorno-Karabah a provocat îngrijorare în rândul statelor occidentale, întrucât ar putea spori instabilitatea din regiunea Caucazului, zonă tranzitată de importante conducte de petrol și gaze naturale.

Ministerul Apărării de la Yerevan a anunțat că Armata armeană a doborât două elicoptere și trei drone azere, însă informația a fost infirmată de către autoritățile de la Baku.

„Răspunsul nostru va fi proporțional, iar conducerea politico-militară din Azerbaidjan poartă întreaga responsabilitate pentru situație”, a anunțat Ministerul armean al Apărării.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că forțele sale „iau măsuri de retorsiune, iar trupele noastre dețin controlul deplin asupra situației operaționale”.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și