Armenia a declarat legea marțială și mobilizarea totală a Armatei după noi conflicte în regiunea Nagorno-Karabah

Publicat: 27 09. 2020, 15:14
Armenia a declarat legea marțială și mobilizarea totală a Armatei după noi conflicte în regiunea Nagorno-Karabah. Sursa foto: Profimedia

Autoritățile din Armenia au declarat legea marțială și au dispus mobilizarea totală a Armatei, ca urmare a unor confruntări produse în regiunea Nagorno-Karabah, disputată cu Azerbaidjanul.

Anunțul în acest sens a fost făcut duminică de către premierul Armeniei, Nijol Pashinyan, după cum informează Agerpres și Europa Liberă.

„Susţinem ferm statul nostru, armata noastră şi vom învinge. Trăiască glorioasa Armată armeană!, a scris pe Twitter şeful Executivului armean.

Ministerul armean al Afacerilor Externe a anunțat pe site-ul său că Yerevanul va lua toate măsurile pentru a asigura securitatea poporului armean.

„Condamnăm ferm agresiunea conducerii politico-militare a Azerbaidjanului împotriva Republicii Artsah (Nagorno-Karabah, n.red.). Partea armeană va acţiona cu încredere cu toate capacităţile sale pentru a asigura securitatea poporului din Artsah şi pentru a furniza răspunsul politic şi militar adecvat. Conducerea politico-militară a Azerbaidjanului poartă deplina responsabilitate pentru consecinţele agresiunii sale”, a anunțat Ministerul de Externe armean pe site-ul său.

Armenia susţine că Azerbaidjanul a comis un atac aerian şi de artilerie asupra regiunii Nagorno-Karabah, în timp ce partea azeră afirmă că nu a făcut altceva decât să răspundă la o agresiune a forţelor armene, care, potrivit autorităţilor de la Baku, au lansat atacuri „deliberate şi ţintite”.

Anterior, președintele azer, Ilham Aliev, a promis „victorie” împotriva forțelor armate armene din Nagorno-Karabah, o regiune secesionistă din Azerbaidjan cu o populație majoritar armeană.

Armenia și Azerbaidjanul se confruntă de decenii în Nagorno-Karabah

Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre cele două țări.

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan cu privire la regiunea Nagorno-Karabah a provocat îngrijorare în rândul statelor occidentale, întrucât ar putea spori instabilitatea din regiunea Caucazului, zonă tranzitată de importante conducte de petrol și gaze naturale.

Ministerul Apărării de la Yerevan a anunțat că Armata armeană a doborât două elicoptere și trei drone azere, însă informația a fost infirmată de către autoritățile de la Baku.

„Răspunsul nostru va fi proporțional, iar conducerea politico-militară din Azerbaidjan poartă întreaga responsabilitate pentru situație”, a anunțat Ministerul armean al Apărării.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că forțele sale „iau măsuri de retorsiune, iar trupele noastre dețin controlul deplin asupra situației operaționale”.