Pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia, care era cândva unul dintre aliații săi principali, Armenia ar putea fi în curând pe calea aderării la Uniunea Europeană.
În timpul unei ședințe de Guvern, premierul Armeniei Nikol Pashinian a declarat că Guvernul va susține un nou proiect de lege introdus în Parlament care ar marca efectiv începutul eforturilor națiunii din Caucazul de Sud de a deveni membră a blocului de 27 de țări, conform Euronews.
Proiectul de lege urmează să fie prezentat Parlamentului țării.
Premierul armean a avertizat joi că publicul nu ar trebui să se aștepte la o aderare rapidă la UE, subliniind că va fi nevoie mai întâi de aprobare printr-un referendum.
„Adoptarea legii nu înseamnă literalmente că Armenia aderă la UE, pentru că acest lucru nu se poate face printr-o lege sau o decizie guvernamentală – decizia în acest sens poate fi luată doar printr-un referendum”, a spus el.
Cu o zi înainte ca Guvernul să susțină proiectul de lege, ministrul de Externe al Armeniei, Ararat Mirzoian, a anunțat că țara ar putea semna un nou parteneriat „cuprinzător” cu Bruxelles-ul în lunile următoare, care ar putea include liberalizarea vizelor.
Pe parcursul istoriei sale, Armenia a menținut legături strânse cu Rusia, dar anul trecut și-a înghețat calitatea de membru al alianței militare Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia, după ce a acuzat-o pe aceasta că nu a sprijinit Armenia într-un conflict cu Azerbaidjanul vecin.
Armenia a trimis, de asemenea, ajutor umanitar Ucrainei și a confirmat că va depune eforturi pentru a respecta sancțiunile UE asupra economiei rusești.
La scurt timp după anunțul lui Pashinian, Rusia a reacționat cu nemulțumire la aspirațiile sale europene.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenției de știri de stat TASS că „această intenție este cu siguranță dreptul suveran al țării”. Cu toate acestea, a spus Peskov,
Armenia nu poate adera la UE în timp ce rămâne parte a Uniunii Economice Eurasiatice, un bloc economic format din cinci state post-sovietice din Eurasia.
„Suntem siguri că apartenența Armeniei la Uniunea Economică Eurasiatică le face mult bine”, a concluzionat Peskov.
El a făcut aluzie, de asemenea, la eforturile nereușite ale Turciei de a adera, care durează de zeci de ani.
Aderarea la UE poate fi un proces anevoios, de ani de zile, pe care doar alți trei foști membri ai Uniunii Sovietice – Estonia, Letonia și Lituania – l-au finalizat deja. Calea Armeniei spre aderarea la UE ar putea să nu fie simplă. Țara nu are graniță comună cu UE și rămâne puternic dependentă economic de Moscova. De asemenea, găzduiește o bază militară rusă.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: