ARMISTIȚIU ÎN SIRIA, după 5 ani în care au murit 250.000 de oameni
Armistițiul nu include organizațiile teroriste Stat Islamic și Frontul al-Nusra, filiala siriană a rețelei Al-Qaida.
Atât coaliția internațională coordonată de SUA, cât și Rusia au anunțat că vor continua operațiunile militare contra „grupurilor teroriste”.
Președintele Vladimir Putin a anunțat vineri că Rusia va continua raidurile aeriene împotriva „organizațiilor teroriste” din Siria și după intrarea în vigoare a armistițiului. „În mod evident, bombardamentele împotriva grupurilor teroriste din Siria vor continua”, a declarat Vladimir Putin în cursul unei întâlniri cu membri ai conducerii Serviciului federal de Securitate (FSB). Damascul și Rusia îi cataloghează pe rebelii susținuți de occident drept „teroriști”.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește, conform estimărilor ONU, 250.000 de morți.
O coaliție condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria și Irak, vizând poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic. Din coaliție fac parte țări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franța, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită și Turcia. Rusia a lansat, în septembrie 2015, raiduri aeriene în Siria, pentru susținerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite și NATO au acuzat Rusia că atacă poziții ale insurgenților susținuți de Occident. Moscova susține că vizează exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic.