„Primele ore sunt foarte importante. De aceea, monitorizăm situația împreună cu militarii. Este prea devreme să tragem concluzii”, a scris într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook Sviatoslav Țegolko, un purtător de cuvânt al președinției ucrainene.
Un purtător de cuvânt militar ucrainean, Vladimir Seleznev, a declarat de asemenea că, de la ora locală 3.00 (3.00, ora României), nu au mai fost raportate tiruri vizând forțele guvernamentale.
Armistițiul între forțele guvernamentale și insurgenții proruși din regiunea Donbas (est) a intrat în vigoare duminică la ora 0.00 (0.00, ora României).
Pe de altă parte, unul dintre liderii „republicii populare” de la Donețk (DPR), Igor Plotnițki, a anunțat în noaptea de sâmbătă spre duminică faptul că nu au fost înregistrate încălcări ale armistițiului.
Alt lider separatist, Eduard Basurin a declarat duminică dimineața, telefonic, pentru Tass, că situația din DPR era „liniștită”, iar „armistițiul este în general respectat”.
Însă Basurin, reprezentantul „ministerului apărăriii” DPR, a precizat că au existat „unele încălcări” ale armistițiului în zona orașului Debalțeve.
Membrii „formatului Normandia” – președinții rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroșenko, francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel – au semnat un document final negociat de miercuri și până joi, timp de peste 16 ore, cu privire la o soluționare pașnică a conflictului ucrainean, iar Grupul de contact – reprezentanții Kievului, separatiștilor, Moscovei și OSCE – au negociat în paralel măsurile practice de punere în practică a înțelegerii
Documentul prevede, între altele, un armistițiu între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii proruși din estul țării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părți beligerante, retragerea armamentului greu de pe linia frontului, un schimb de prizonieri și măsuri cu caracter politic pe termen lung, inclusiv alegeri în Donbas și modificarea Constituției ucrainene, în vederea soluționării conflictului.