Nicio persoană din exterior nu poate ști cu siguranță ce se întâmplă în spatele zidurilor de cărămidă roșie ale Kremlinului, dar unii dintre asociații lui Nemțov susțin că împușcarea lui este folosită de unul dintre grupuri pentru a-i trimite un mesaj lui Putin că este nemulțumit și că vrea să fie luat în seamă.
Acest lucru ar reprezenta o provocare pentru bazele sistemului vechi de 15 ani al lui Putin, construit o piramidă de putere rigidă și pe prezumția unei loialități de nezdruncinat.
„Cred că Putin, chiar foarte sincer, a fost tulburat și chiar înspăimântat”, a declarat Vadim Prohorov, avocatul lui Nemțov, despre orele de după asasinatul din 27 februarie.
„Pentru că poți face acest lucru în apropierea Kremlinului, atunci nu este posibil să o faci și pe drumul urmat de coloana oficială (prezidențială)?”, a declarat el pentru Reuters.
Alimentând zvonurile care circulă la Moscova, Putin și-a anulat în această săptămână o vizită în Kazahstan fără alte explicații. Un oficial kazah a declarat că Putin este bolnav, în timp ce Kremlinul susține că este sănătos și lucrează ca de obicei.
Cine sunt cei din taberele implicate în această rivalitate sau dacă această rivalitate există, este imposibil de stabilit cu exactitate pentru că nimeni nu a recunoscut public vreo divergență serioasă.
Analiștii atrag atenția asupra semnelor de tensiune dintre puternicul lider al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, pe de o parte, și agențiile de securitate ale statului rus, pe de altă parte.
Cronologia evenimentelor la 13 zile după asasinarea lui Nemțov este o sumă de relatări conflictuale și mesaje confuze, de la diferite instituții media. Această imagine contrastează cu gestionarea meticuloasă asociată de obicei cu Kremlinul.
Kadîrov avansează teoria că Nemțov a fost ucis de un grup de islamiști pentru că a apărat public Charlie Hebdo, săptămânalul francez atacat de militanți în ianuarie pentru că a publicat caricaturi ale Profetului Mahomed.
Această versiune a fost contrazisă de dovezile publicate în presa rusă. Un ziar susține că Dadaiev îl supraveghea pe Nemțov cu luni înainte de atacul din 7 ianuarie asupra Charlie Hebdo.
Versiunea lui Kadîrov asupra evenimentelor nu a fost susținută nici de anchetatori. Ei au refuzat să comenteze în legătură cu presupusele motive ale celor doi bărbați pe care i-au acuzat în acest dosar sau despre cele trei persoane reținute dar care nu au fost puse sub acuzare.
Suspecții aflați în detenție sunt din Cecenia musulmană, dar acest lucru nu îi face islamiști. Există numeroase cazuri în care poliția a acuzat cecenii că acționează ca mercenari în comiterea unor asasinate.
De obicei, atunci când un subiect este important pentru Kremlin, oficialii sunt meticuloși în a se asigura că presa oficială urmărește strict aceeași linie, potrivit jurnaliștilor ruși care s-au confruntat cu acest tratament.
Serghei Șarov-Delaunai, un consilier al lui Nemțov, a declarat că el are mai multe teorii în legătură cu motivul crimei, dar unul este că aceasta face parte dintr-o luptă de putere internă.
„Ar putea fi unele grupuri în cadrul autorităților care încearcă să pună presiune pe Putin, să își consolideze poziția și să forțeze scenarii chiar mai radicale”, a declarat el pentru Reuters.
Kadîrov își declară oficial loialitatea față de Putin dar reprezintă și un risc pentru el. Kadîrov a reprimat insurgența împotriva Moscovei în Cecenia, ajutându-l pe Putin să își consolideze puterea. În schimb, Putin i-a oferit un grad ridicat de autonomie pentru a-și conduce regiunea după cum dorește. Înțelegerea a fost până în prezent un succes pentru ambii oficiali, dar unii observatori susțin că Ramzan Kadîrov își depășește atribuțiile.
„Dacă Putin îl poate pune la punct pe Kadîrov, atunci acest lucru îi va consolida poziția în anturajul său, în timp ce are mare nevoie de acest lucru”, a declarat Gheorghi Satarov, consilier al fostului președinte Boris Elțîn.
Există și indicii că aliații naționaliști ai lui Putin, printre care se numără și oficiali din Guvern, sunt divizați.
În timp ce intervenția lui Putin în Ucraina a înfuriat Occidentul, pentru unii dintre cei de acasă el nu a mers suficient de departe.
Mulți vor ca Rusia să ajute la extinderea teritoriului deținut de separatiștii din sud-estul Ucrainei, pentru a include în întregime regiunile Lugansk și Donețk.