Carter a făcut această declarație în drum spre Israel, prima etapă a unui turneu în Orientul Mijlociu. El încearcă să calmeze temerile unui aliat important care a fost unul dintre cei mai fermi critici ai acordului nuclear.
Oficialul american a recunoscut însă că nu va „schimba opinia nimănui în Israel”. În schimb, el va încerca să sublinieze că SUA își mențin hotărârea de a apăra Israelul.
„Unul dintre motivele pentru care acest acord este unul bun este că nu împiedică opțiunea militară”, a declarat Carter. „Este un acord bun. Înlătură un element critic de pericol, amenințare și nesiguranță din regiune”, a adăugat el.
Conform acordului, Iranul trebuie să-și limiteze programul nuclear în schimbul reducerii sancțiunilor internaționale.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a catalogat acordul drept o „greșeală istorică” ce va permite Iranului să fabrice arme nucleare.
Într-un interviu acordat duminică, Netanyahu a respins sugestiile conform cărora SUA ar putea spori ajutorul militar pentru Israel în urma acordului, afirmând că acest lucru ar însemna că aprobă acordul.
Carter a sosit la Tel Aviv duminică, urmând să se întâlnească luni cu omologul său israelian, Moshe Yaalon, și marți cu Netanyahu.
El va pleca ulterior în Arabia Saudită, principalul rival regional al Iranului, și în Iordania, pentru discuții privind combaterea grupării extremiste Stat Islamic.