Prima pagină » Știri externe » Asistență de 100 milioane euro pentru Republica Moldova de la Parlamentul European

Asistență de 100 milioane euro pentru Republica Moldova de la Parlamentul European

Asistență de 100 milioane euro pentru Republica Moldova de la Parlamentul European
Eurodeputații au aprobat, marți, asistența macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, pentru a sprijini refacerea țării după criza economică și politică, potrivit unui comunicat de presă al instituției europene.

Asistența financiară a fost aprobată cu 575 de voturi la 76 și 46 de abțineri. UE va oferi o combinație de granturi și împrumuturi în valoare de 100 milioane euro, în perioada 2017-2018, pentru a sprijini nevoile financiare externe ale Republicii Moldova.

Asistența macrofinanciară ar trebui să sprijine angajamentul Republicii Moldovei pentru un management corect al finanțelor publice, pentru lupta împotriva corupției și spălării banilor, pentru depolitizarea administrației publice, pentru o justiție independentă și pentru libertatea presei.

Declarația comună a Parlamentului European, Comisiei și Consiliului European subliniază faptul că respectarea mecanismelor democratice efective, inclusiv un sistem parlamentar bazat pe pluripartitism și statul de drept, precum și garantarea drepturilor omului, sunt precondiții pentru primirea asistenței.

Aceste condiții vor fi dependente de plata fiecărei tranșe, iar Comisia Europeană va trebui să suspende temporar sau să anuleze orice plată dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite.

„Acest vot confirmă că UE este alături de poporul Republicii Moldova atunci când acesta are nevoie. Cred cu tărie că pachetul de reformă care însoțește asistența financiară are un potențial adevărat de transformare a economiei și societății moldovenești. Încurajez autoritățile din Moldova să ia în serios recentele recomandări ale Comisiei de la Veneția, în contextul dezbaterii privind reforma electorală, care va fi, fără îndoială, în centrul monitorizării – așa cum rezultă din declarația comună adoptată de către cele trei instituții”, a spus raportorul Sorin Moisă.

Din suma totală, 60 de milioane de euro reprezintă împrumuturi, iar 40 de milioane de euro vor fi acordate sub formă de subvenții. Aceasta sumă reprezintă 25% din nevoile financiare externe ale țării și va completa resursele furnizate Republicii Moldova de FMI și alte instituții financiare.

Este pentru a doua oară din 2010 când Uniunea Europeană oferă asistență macrofinanciară Republicii Moldova. Țara a experimentat o recesiune economică în 2014, atunci când un scandal bancar și dificultăți fiscale combinate cu o performanță slabă a exporturilor au afectat economia și viața politică.

Acordul de comerț liber cu UE, aplicat din septembrie 2014, a contribuit la refacerea economică. Uniunea Europeană este în momentul de față partenerul comercial cheie al Republicii Moldova, cu 63% din totalul exporturilor.

Citește și