Prima pagină » Știri externe » Associated Press, în conflict cu FBI. Ce a făcut un agent federal

Associated Press, în conflict cu FBI. Ce a făcut un agent federal

Associated Press, în conflict cu FBI. Ce a făcut un agent federal
Agenția americană de presă Associated Press (AP) a cerut luni FBI să prezinte explicații cu privire la practici ale unuia dintre agenții poliției federale care s-a dat drept jurnalist AP, o înșelăciune asimilată de către agenție unui „furt de identitate", relatează AFP.

Într-o scrisoare adresată șefului poliției federale James Comey și secretarului Justiției Eric Holder, președintele și CEO-ul AP Gary Pruitt afirmă că această practică „corupe principiile cele mai fundamentale ale presei libere – independența noastră față de Guvern și responsabilitatea Guvernului de a da socoteală”.

Comey a recunoscut recent, într-o scrisoare adresată The New York Times (NYT), că un agent FBI „s-a prezentat ca angajat al agenției de presă pentru a prinde în capcană un suspect care amenința că va comite un atentat cu bombă într-o școală”.

„Furându-ne identitatea, FBI ne pătează reputația, minimalizează valorile libertății presei înscrise în Constituția noastră și pune în pericol jurnaliștii de la AP și alți culegători de informații din întreaga lume”, consideră Pruitt.

Documente judiciare publicate la sfârșitul lui octombrie au dezvăluit că FBI a scris o știre falsă AP pentru a determina un suspect să descarce un virus pentru a-l localiza.

Această practică „ne slăbește capacitatea de a colecta informații și intimidează surse care ar putea să vorbească liber cu jurnaliștii noștri, degradând contribuția noastră la obiectivitate, adevăr, acuratețe și integritate”, adaugă Pruitt.

Practicile FBI „pun în pericol” jurnaliștii AP aflați în zone de război și pe cei de la alte instituții de presă, deoarece ele „aruncă suspiciuni asupra faptului că noi lucrăm în mod independent și liber față de Guvernul american”.

Precizarea lui Comey că aceste practici ar fi „rare” „nu oferă asigurări AP și nici celorlalte mass-mediae”. „Avem nevoie să știm cine a aprobat această practică în 2007, care a fost procesul aprobării ei și ce deosebește imposturile de acum șapte ani de cele din prezent”, scrie CEO-ul AP.

FBI nu a răspuns încă solicitărilor AP.