„Astăzi ne alăturăm Uniunii Europene anunțând că ne vom intensifica sancțiunile”, a declarat Obama într-un comunicat, precizând că detaliile acestor noi măsuri vor fi anunțate vineri.
El se declară totuși dispus să ridice aceste sancțiuni „dacă Rusia își respectă în întregime angajamentele” în urma unui acord de încetare a focului încheiat vineri între Ucraina și forțele proruse.
„Dacă, dimpotrivă, Rusia continuă să acționeze și să încalce agresiv legea internațională, prețul pe care îl va plăti va continua să crească” pentru Moscova, avertizează președintele american.
Barack Obama explică faptul că aceste sancțiuni au fost adoptate „în lumina acțiunilor desfășurate în cursul lunii trecute de Rusia pentru a destabiliza și mai mult Ucraina, inclusiv prezența forțelor ruse puternic înarmate în estul Ucrainei”.
El precizează că Statele Unite supraveghează „îndeaproape evoluția” situației pe teren de la încheierea armistițiului.
„Dar avem încă nevoie de dovezi concludente că Rusia și-a încetat acțiunile pentru destabilizarea Ucrainei”, apreciază el.
Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns joi la un acord pentru ca noile sancțiuni economice împotriva Rusiei să intre în vigoare de vineri. Acestea vizează șase mari companii din domeniul apărării și energiei, precum și 24 de personalități, între care oligarhi ruși și lideri separatiști ucraineni.
Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat joi că UE va realiza până la sfârșitul lui septembrie o „evaluare exhaustivă” a progreselor din Ucraina în cadrul planului de pace și, în funcție de această evaluare, intenționează să „amendeze, să suspende sau să abroge” sancțiunile împotriva Rusiei.
„În urma acestei evaluări și dacă situația din teren o permite, Comisia și Serviciul de Acțiune Externă al UE sunt invitate să facă propuneri pentru a amenda, suspenda sau abroga setul de sancțiuni, în totalitate sau parțial”, a declarat Van Rompuy, după decizia statelor membre de a aplica începând de vineri noile sancțiuni economice împotriva Rusiei.