Militanţi islamişti au lansat două rachete spre sudul Israelului în timpul ceremoniei de la Washington pentru semnarea acordurilor de pace cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrain.
Rachetele au fost lansate din Fâşia Gaza spre oraşele israeliene Ashkelon şi Ashdod. Una dintre rachete a fost interceptată de sistemul antibalistic israelian „Domul de Fier” (Iron Dome), potrivit MEDIAFAX.
A doua rachetă a căzut în oraşul Ashdod, situat în sudul Israelului. Două persoane au fost rănite uşor, iar unele clădiri au suferit avarii.
Organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, a condamnat semnarea de către Emiratele Arabe Unite şi Bahrain a acordurilor de pace cu Israelul, cerând continuarea „luptelor până la primirea tuturor drepturilor” de către palestinieni. Comunicatul Hamas a fost transmis imediat după atacurile cu rachetă.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a semnat, marţi, la Casa Albă, acordurile de pace cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, în prezenţa preşedintelui SUA, Donald Trump.
Bahrainul a anunțat stabilirea de relații diplomatice cu Israelul, pe modelul Emiratelor Arabe Unite, o mișcare criticată în principal de către palestinieni.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat și el această decizie pe Twitter, după ce a discutat prin telefon cu regele Bahrainului, Hamad bin Isa Al Khalifa și cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.
Luna trecută, o altă țară din Golful Persic, Emiratele Arabe Unite, a fost de acord să normalizeze relațiile cu Israelul în urma unor negocieri mediate de către Statele Unite. Acordul în acest sens urmează să fie semnat pe 15 septembrie în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Casa Albă, în prezența lui Donald Trump.
Palestinienii s-au declarat dezamăgiți de decizia Bahrainului, temându-se că aceasta va slăbi și mai mult poziția țărilor arabe privind teritoriile palestiniene.
Un comunicat transmis în numele conducerii teritoriilor palestiniene a condamnat acordul, pe care l-a descris ca fiind o trădare față de cauza palestiniană.
Bahrainul este a patra țară arabă care ajunge la un astfel de acord cu Israelul, după Egipt, Iordania și Emiratele Arabe Unite.