Atacul SUA din Siria arată o schimbare radicală a politicii lui Trump. Ce critici îi aducea lui Obama pe tema conflictului sirian
În 2013, Donald Trump era un critic foarte vocal al fostului președinte, Barack Obama, în privința indeciziei asupra atacurilor din Siria, ca urmare a utilizării de către Bashar al-Assad a armelor chimice împotriva propriului popor. (Anterior, Obama declarase că o eventuală utilizare a armelor chimice împotriva cetățenilor sirieni ar însemna, pentru el, că s-a trecut „linia roșie”), potrivit CNN.
„Ce ne va aduce din bombardarea Siriei pe lângă o și mai mare datorie și un posibil conflict pe termen lung?”, scria, la acel moment, pe Twitter Donald Trump, adăugând faptul că Obama ar fi avut nevoie, la acel moment, de aprobarea Congresului.
În timpul campaniei sale prezidențiale din 2016, Trump a insistat asupra ideii că Administrația Obama a preferat să lase angajamentul față de o politică corectă să cântărească mai mult decât lupta împotriva terorismului. Trump a criticat în special, la acel moment, disponibilitatea lui Obama de a accepta refugiați din Siria ca un prim exemplu al politicilor pe care Trump ar fi promis să le schimbe. De altfel, odată ajuns la Casa Albă, Trump a semnat un ordin executiv, blocat de un tribunal federal, care a urmărit să blocheze accesul pe teritoriul american al refugiaților din Siria.
„În această noapte am ordonat un atac militar asupra bazei aeriene din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. Este de interes național vital în planul securității pentru SUA să prevină și să descurajeze răspândirea și utilizarea armelor chimice mortale. Nu poate fi nicio contestare în privința faptului că Siria a utilizat arme chimice interzise, încălcând obligațiile care îi revin în baza Convenției privind interzicerea armelor chimice și ignorând presunea Consiliului de Securitate al ONU. Încercările anterioare de a-i schimba comportamentul lui Assad au eșuat și au eșuat cu consecințe dramatice”, a declarat președintele SUA, Donald Trump, la puțin timp după lansarea atacului.
Departamentul american al Apărării a anunțat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane.
Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă față de recentul atac chimic produs recent în orășelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib.
Baza aeriană atacată de Statele Unite se află în zona Shayrat, în provincia Homs.
La scurt timp, Administrația Bashar al-Assad a confirmat că Statele Unite au lansat un atac asupra unei baze militare siriene, precizând că s-au înregistrat victime, după ce Rusia, principalul aliat internațional al Siriei, atrăsese atenția că un astfel de atac va avea consecințe grave.
„Una dintre bazele noastre militare din centrul țării a fost vizată în această dimineață de un atac cu rachete american și există decese”, a transmis armata siriană, citată de agenția oficială SANA.
„Rusia avea semnale directe că se pregătea o operațiune militară împotriva Siriei; inițiatorii operațiunii vor purta responsabilitatea consecințelor”, a avertizat Vladimir Safronkov, adjunctul ambasadorului rus la Națiunile Unite.