La câteva ore după ce presa internațională relata, citând surse neoficiale, că Bashar al-Assad ar fi fost rănit în timpul atentatului sinucigaș de miercuri, care a avut loc la sediul Forțelor Naționale de Securitate din Damasc, președintele sirian a apărut la postul public de televiziune, pentru a învesti în funcție un nou ministru al Apărării, care să îl înlocuiască pe cel ucis în atacul din ziua precedentă.
Mai multe surse citate de Reuters joi susțineau că Assad ar fi fugit din Damasc în orașul Latakia, de unde să coordoneze riposta la atacul de miercuri. Totodată, soția lui Bashar al-Assad, Asma, ar fi fugit în Rusia.
UPDATE 18.45 Bashar al-Assad a apărut la televiziunea de stat din Siria, însoțit de noul lui ministru al Apărării, potrivit CNN. Pe Twitter a apărut deja o fotografie cu cei doi:
UPDATE 18.10 Rusia și China s-au folosit din nou de dreptul lor de veto în Consiliul de Securitate al ONU și au respins o rezoluție care ar fi impus Siriei noi sancțiuni, anunță CNN.
UPDATE 18.00 Bashar al-Assad se află la Palatul prezidențial din Damasc și nu a fugit în Latakia, susține unul dintre consilierii săi, potrivit AFP, citată de Mediafax.
Între timp, un activist sirian a povestit pentru The Guardian că rebelii au înaintat în Damasc.
UPDATE 17.30 Televiziunea publică din Siria a relatat că noului ministru al Apărării a depus jurământul în fața președintelui Assad. Anunțul nu precizează în ce condiții și, mai ales, unde a avut loc depunerea jurământului. În plus, nu au fost făcute publice imagini de la această învestitură, ceea ce alimentează speculațiile pe marginea locului și a stării de sănătate a lui Assad.
UPDATE 16.35 Maher al-Assad, fratele mai mic al președintelui sirian, ar fi fost și el rănit în explozia de miercuri din Damasc, a declarat liderul Armatei pentru Eliberarea Siriei, scrie Bloomberg.
UPDATE 16.20 Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a dezmințit informațiile potrivit cărora Asma Assad s-ar ascunde în Moscova, potrivit agenției RIA Novosti, citată de The Guardian.
Între timp, capitala Damasc a intrat în cea de-a doua zi a celor mai violente confruntări din ultimele 16 luni, de când a izbucnit mișcarea anti-Assad.
Atentatul de miercuri de la Forțele Naționale de Securitate, al căror sediu era considerat extrem de bine protejat, a fost unul deosebit de grav. Mai mulți apropiați ai regimului au murit, între ei și cumnatul președintelui sirian, Assef Shawkat, împreună cu ministrul Apărării, generalul Daoud Rajha.
New York Times: Administrația Obama lucrează la un plan post-Assad
Oficiali din cadrul administrației Obama lucrează de miercuri la planuri pentru eventualitatea prăbușirii Guvernului sirian, concentrându-se în special asupra armelor chimice pe care Siria se presupune că le posedă și le-ar putea utiliza, relatează New York Times în ediția electronică.
Există suspiciunea că președintele sirian Bashar al-Assad ar putea să utilizeze armele chimice împotriva forțelor opoziției și civililor, subliniază publicația. În acest context, oficiali din cadrul Pentagonului au discutat cu oficiali israelieni din domeniul apărării dacă ar fi oportun ca Israelul să intervină pentru a distruge depozite siriene de armament, au declarat doi oficiali din cadrul administrației. Washingtonul nu promovează un asemenea atac, au subliniat ei, din cauza riscului de a-i oferi lui al-Assad oportunitatea să ralieze o susținere împotriva ingerinței Israelului.
Potrivit publicației americane, în culise, planurile administrației au ajuns deja la etapa a ceea ce este de făcut după așteptata prăbușire a Guvernului al-Assad și cum ar putea să arate o asemenea prăbușire. În disperarea sa, al-Assad ar putea utiliza arme chimice pentru a opri revolta, posibilitate care produce o „îngrijorare uriașă”, au declarat oficialii citați.
Însă orice beneficiu al unui raid israelian asupra depozitelor de armament este necesar să fie pus în balanță cu posibilitatea ca Guvernul al-Assad să exploateze un asemenea raid în favoarea sa, a avertizat Martin S. Indyk, fost ambasador american în Israel și director al Foreign Policy Program din cadrul Brookings Institution. În opinia sa și a altor experți, al-Assad ar putea să recurgă la arme chimice „în ultimă instanță”.
De asemenea, este necesar ca administrația Obama să acorde atenție posibilității ca arsenalul controlat de al-Assad, inclusiv armele chimice, să ajungă la teroriști, inclusiv Al-Qaida, un risc care se află în centrul preocupărilor Guvernului american, potrivit lui Robert Malley de la International Crisis Group. „Guvernul (sirian) se poate prăbuși. Dar cum va arăta această prăbușire? Se poate prăbuși la Damasc, dar nu și altundeva; se poate nărui în alte zone, dar nu și în cele alawite – există numeroase scenarii”, a declarat Malley, citat de ziar.
Totodată, în afară de a încerca să oprească Guvernul al-Assad să utilizeze arme neconvenționale, este necesar ca Statele Unite să se asigure că minoritatea alawită, din rândul căreia provine președintele și care îi este loială, să nu fie masacrată în absența protectorului ei, mai scrie New Tork Times. Publicația adaugă că Barack Obama este criticat în Congres de către republicani, care susțin o intervenție militară americană în Siria și de către rivalul său în alegerile prezidențiale de la 6 noiembrie, Mitt Romney, care a declarat că el ar înarma opoziția siriană.