Atenționare sanitară în SUA, după ce o veveriţă a fost testată pozitiv cu ciuma bubonică
O veveriţă din statul american Colorado a fost testată pozitiv pentru ciuma bubonică. Autoritățile au emis o atenționară sanitatră în acest caz.
Cazul veveriței care a fost depistată pe data de 11 iulie cu ciumă bubonică a fost semnalată în oraşul Morrison din comitatul Jefferson, la aproximativ 27 kilometri sud-vest de capitala statului, Denver, după ce un alt caz a fost confirmat anterior în comitatul Broomfield, la nord-vest de Denver.
Ciuma bubonică a pus în alertă și autoritățile din China. La 7 iulie, autorităţile chineze au confirmat un caz de ciumă bubonică în regiunea Mongolia Interioară. Autorităţile locale din oraşul Bayannur au emis un avertisment la nivelul întregii regiuni pentru prevenirea ciumei la scurt timp după confirmarea acestui caz. Ulterior, băiatul de 15 ani care a fost infectat după ce mâncase o marmotă a murit din cauza bolii.
„Rezultatul unui test de reacţie de polimerizare în lanţ (PCR) a dezvăluit luni seară că ciuma bubonică a provocat moartea unui adolescent de 15 ani”, a declarat Dorj Narangerel, director al Departamentului de relaţii publice şi monitorizare din Ministerul Sănătăţii.
OMS a catalogat ciuma drept boală re-emergentă
Ciuma bubonică este o boală veche de secole şi este responsabilă pentru cea mai mortală pandemie din istoria umanităţii. Se estimează că 50 de milioane de oameni au murit în Europa în timpul pandemiei din Evul Mediu.
Autorităţile din Colorado au emis o atenţionare sanitară şi avertizează populația că această boală poate infecta atât oamenii, cât şi animalele, dacă nu sunt luate precauţiile adecvate.
Boala poate fi transmisă prin muşcăturile puricilor şi ale animalelor infectate. Printre simptomele ciumei bubonice se numără febră mare, frisoane, ganglioni umflați, dureri de cap şi greaţă, care apar la o săptămână după expunere.
Ciuma bubonică poate fi tratată cu antibiotice dacă este depistată din timp, dar chiar şi în aceste condiţii reprezintă o ameninţare majoră atât pentru oameni, cât şi pentru animale.
Ciuma a reapărut recent, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a catalogat-o drept o boală re-emergentă.