Două persoane și-au pierdut viața după ce au fost diagnosticate cu febra Oropouche, în Brazilia. Acestea sunt primele decese înregistrate vreodată din cauza acestei boli.
Victimele sunt două femei originare din statul Bahia din nord-estul Braziliei, „cu vârste sub 30 de ani, fără comorbidităţi, dar care prezentau simptome similare unei forme severe de febră denga”, a precizat ministerul brazilian într-un comunicat, adăugând că „până în prezent, niciun deces asociat acestei boli nu fusese semnalat în literatura ştiinţifică mondială”, după cum transmite Ministerul Sănătății de la Brasilia.
Luna aceasta, Organizația Panamericană a Sănătății (PAHO) a emis o alertă epidemiologică privind creșterea cazurilor de infectare cu virusul Oropouche (OROV) în cinci țări din America Latină: Brazilia, Bolivia, Peru, Cuba și Columbia.
Autorităţile din Brazilia au anunţat, de asemenea, că investighează un alt deces, suspectat că ar fi fost cauzat tot de febra Oropouche, în statul Santa Catarina din sudul ţării.
Oropouche (OROV) este un arbovirus și membru al familiei Peribunyaviridae. A fost detectat pentru prima dată în 1955 lângă râul Oropouche, iar apoi au fost identificate mai multe focare în Brazilia, spre sfârșitul secolului trecut.
În 2024, peste 7.700 de cazuri de infectare cu OROV au fost raportate în cinci țări ale Americii: Brazilia (6.976 de cazuri până la jumătatea lui 2024), Bolivia, Peru, Cuba și Columbia (începând cu 23 iulie 2024).
Oropouche este o boală transmisă în principal prin mușcăturile unei insecte (Culicoides paraensis). Poate fi transmis și de țânțarul Culex quinquefasciatus.
Boala prezintă simptome similare cu cele ale febrei dengue, deşi mai blânde.
Infecția cu acest virus este confirmată doar prin teste de laborator. Nu există în prezent un test rapid pentru diagnosticare.
Primul caz din Europa de febră Oropouche a fost diagnosticat în Italia la jumătatea lunii trecute. Pacientul infectat a avut antecedente recente de călătorie în Caraibe.
Experții au dat însă asigurări cu privire la riscurile potențiale de transmitere a virusului: deși insectele din specia „culicoides” sunt prezente în Italia, vectorul specific al acestui virus (Culicoides Paranensis) nu este prezent în Europa, fiind prezent doar în America de Sud și Centrală.
Sursa foto: Shutterstock