Audieri în Congresul SUA. Șeful Poliției Boston a încercat să explice de ce a eșuat sistemul în cazul atentatului de la maraton

Audieri în Congresul SUA. Șeful Poliției Boston a încercat să explice de ce a eșuat sistemul în cazul atentatului de la maraton
Publicat: 10/05/2013, 18:51
Actualizat: 28/07/2014, 17:34

Congresul american a încercat să înțeleagă joi, la aproape o lună după atentatul mortal din timpul maratonului de la Boston, de ce „sistemul a dat erori”, fiind luate în calcul proasta circulație a informațiilor sau lipsa de cooperare între serviciile de informații și poliție, relatează AFP.

Supus întrebărilor unor aleși dornici să-și contureze o anchetă personală cu privire la atacul terorist din 15 aprilie, șeful poliției din Boston, Edward Davis, a recunoscut, primul, lipsa de cooperare între diferite servicii din cadrul poliției.

El a admis că a aflat despre frații Țarnaev, acuzați că au comis atacul, abia la 48 de ore după producerea exploziilor, care s-au soldat cu trei morți și peste 260 de răniți pe linia de sosire a maratonului de la Boston.

Cu toate acestea, o anchetă a FBI, alertat de serviciile de informații rusești, a fost deschisă, apoi închisă, pentru cel mai în vârstă dintre cei doi ceceni, Tamerlan Țarnaev. Decedat într-o cursă de urmărire declanșată de poliție, Tamerlan a fost înmormântat, în cele din urmă, a anunțat poliția joi, după ce autoritățile din orașul Cambridge, unde trăia, au refuzat să-l înhume.

Davis a admis că nu a fost informat, înainte de atacurile din 15 aprilie, în privința radicalizării lui Tamerlan Țarnaev, călătoriei sale în Cecenia sau activităților pe Internet, unde posta înregistrări video cu propagandă islamistă.

„Vineri dimineața (19 aprilie), am început să avem informații privind identitatea unor indivizi”, afirma cu părere de rău Ed Davis, interogat de către aleși ai Comisiei pentru Securitate Națională din Camera Reprezentanților.

La rândul său, supus întrebărilor, directorul pentru securitate internă din Massachusetts, Kurt Schwartz, a recunoscut că „niciun membru al poliției din statul Massachusetts, nici din centrul de strângere (a informațiilor) nu a auzit vorbindu-se despre frații Țarnaev, înainte de atentat”.

În opinia președintelui Comisiei, Michael McCaul, care a deschis o anchetă parlamentară, a existat o proastă funcționare. „Mă tem că autorii atentatului de la Boston au reușit pentru că sistemul nostru a dat erori”, a afirmat el.

Acest republican din Texas s-a declarat „foarte tulburat” cu privire la faptul că polițiștii „federali au avut informații, dar nu le-au împărtășit cu poliția locală”.

– O „lecție” de reținut

Colegul său democrat Bennie Thompson a deplâns, de asemenea, că a fost nevoie de încă o „tragedie pentru a dezvălui problemele ale mai multor baze de date federale”.

De ce nici FBI, nici Departamentul pentru Securitate Internă „nu au implicat forțele de ordine locale care ar fi putut detecta semnalele (…) și să ne ajute la prevenirea atentatului de la maraton?”, a întrebat fostul senator independent Joseph Lieberman, care a activat în cadrul politicii de securitate după atentatele din 11 septembrie.

„Iată unde suntem, la 12 ani după (11 septembrie 2001), noi am cheltuit miliarde de dolari și avem în continuare probleme”, a denunțat Lieberman, apreciind „că a fost posibilă împiedicarea atentatului terorist de la Boston”.

„Trebuie să admitem că sistemul pe care l-am construit pentru a proteja americanii după 11 septembrie nu a reușit să-i oprească pe frații Țarnaev”, a mai afirmat el.

Senatorul Lieberman a punctat „eșecul extrem de regretabil” al cooperării cu serviciile de informații rusești. Informațiile privind faptul că Tamerlan Țarnaev a călătorit în Daghestan și în Cecenia „se pare că nu fost comunicate cu adevărat Guvernului nostru”, a deplâns el.

Deși anchetatorii nu știu dacă frații Țarnaev aveau legături cu o organizație internațională, ei știu că au îmbrățișat ideologia islamistă.

Aceasta este o „lecție” de reținut, a spus el, deoarece, cu toate că „Osama ben Laden a murit (…) ideologia islamistă violentă progresează rapid”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
„Ne-am bătut până la ultimul braț”. David Popovici, prima reacție după câștigarea medaliei de aur...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Asociația de proprietari nu are niciun drept. Anunț pentru proprietarii de apartament care au câini...
Stațiunea care face furori. Este la un pas de Brașov și e de vis
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Cine a câștigat alegerile prezidențiale din Venezuela?