În această vară, unii investitori puneau sub semnul întrebării sustenabilitatea aprecierii accelerate a aurului, care a crescut în ultimii 10 ani de la 250 dolari pe uncie la aproape 2.000 dolari pe uncie, notează Financial Times.
Odată cu măsurile de stimulare anunțate în ultimele săptămâni de băncile centrale – de la cea de-a treia rundă de relaxare cantitativă a Rezervei Federale la achizițiile nelimitate de obligațiuni ale Băncii Centrale Europene – cererea pentru aur a crescut puternic, investitorii căutând să-și protejeze fondurile de impactul inflaționist al acestor programe.
Astfel, deținerile de aur ale investitorilor în exchange traded funds – fonduri de investiții flotate pe burse – au atins recent un record de 2.681 tone, potrivit analistului Edel Tully de la UBS, citat de Financial Times.
Vineri, prețul aurului a atins maximul ultimelor 11 luni, de 1.795 dolari pe uncie troy. Tot mai mulți traderi au început să țintească recordul de 1.920 dolari pe uncie stabilit anul trecut.
Cotațiile aurului au atins noi maxime în cursul acestei săptămâni pentru contractele denominate în euro și franci elvețieni: aproxiamtiv 1.380 euro, respectiv 1.670 franci pentru o uncie.