Majoritatea analiștilor consideră această prezență navală un semn al voinței lui Vladimir Putin de a-și „netezi calea” înaintea reuniunii G20 din weekend, la Brisbane (est), unde este așteptat.
Participarea lui Putin a fost contestată de Canberra, furioasă după doborârea în iulie a zborului MH17, efectuat de un avion aparținând companiei Malaysian Airlines, într-o zonă din estul Ucrainei aflată sub controlul rebelilor proruși.
Catastrofa a fost provocată, acuză statelor occidentale, de un tir de rachetă de tip Scud furnizată de către Rusia, ceea ce Moscova dezminte, și s-a soldat cu 298 de morți, inclusiv 38 de australieni.
„Armata monitorizează navele rusești, care traversează apele internaționale către nordul Australiei”, au anunțat forțele armate australiene într-un comunicat.
Este vorba despre un crucișător „puternic înarmat”, un distrugător, un remorcher și o navă de aprovizionare.
John Blaxland, un expert în securitate internațională de la Universitatea națională australiană, a declarat că Putin vrea să-și arate mușchii și să-și consolideze imaginea de „dur”, în contextul în care prezența sa provoacă reticență.
„Este o demonstrație în forță, organizată ca spectacol”, a declarat el pentru AFP. „Faci asta doar atunci când nu ești pe deplin sigur și când simți nevoia să te faci remarcat”, a adăugat el.
Premierul australian Tony Abbott a promis să-l interpeleze în mod direct pe Putin, la Brisbane, cu privire la doborârea avionului malaysian de tip Boeing 777. Cei doi s-au întâlnit săptămâna aceasta la Beijing, cu ocazia Summitului APEC, fără să aibă loc vreun incident.