Ucraina ar putea primi în curând 59 de tancuri M1A1 Abrams scoase din uz de armata australiană după ce guvernele de la Canberra și Washington au purtat discuții.
Potrivit presei australiene, soldații ucraineni ar putea folosi în curând aceste tancuri de luptă. Cele 59 de tancuri M1A1 Abrams, scoase din uz în luna iulie a acestui an, au fost achiziționate inițial în 2004. La vremea aceea, au costat 550 de milioane de dolari australieni (echivalentul sumei de 340 de milioane de dolari americani).
Australia a anunțat că va înocui tancurile învechite M1A1 Abrams cu noile modele M1A2 SEPv3 Abrams. Problema e că procedura de transfer a tancurilor M1A1 Abrams din Australia către Ucraina este dificilă.
Aceste tancuri sunt fabricate în SUA și conțin tehnologie americană, iar Australia trebuie să obțină mai întâi aprobarea Washingtonului pentru a le livra Ucrainei.
După obținerea aprobării, următoarea etapă implică detaliile logistice pentru transportul tancurilor, cel mai probabil pe cale aeriană sau maritimă către Ucraina. Tancurile scoase din uz ar putea necesita o pregătire suplimentară înainte de a fi expediate.
Vor trebui restaurate anumite funcții tehnice sau efectuarea unor modificări minime pentru a corespunde cerințelor specifice ale armatei ucrainene. De asemenea, echipajele militare ucrainene vor avea nevoie de instruire pentru a opera aceste tancuri.
Sursele locale indică faptul că Kievul a solicitat în mod constant sprijinul Australiei pentru a-i furniza echipament militar în scopul de a se apăra de invazia rusă.
Premierul australian Anthony Albanese se confruntă cu presiuni din partea comunității ucrainene, care cere sprijin mai activ pentru Ucraina, dar și din partea electoratului care-i cere să fie mai „prudent cu privire la implicarea Australiei în conflictul ruso-ucrainean”, mai ales în ceea ce privește desfășurarea de tancuri grele.
Opozanții politici ai guvernului laburist susțin că relațiile dintre Australia și Rusia s-ar putea înrăutăți.
Reacția Rusiei la potențiala livrare de tancuri Abrams către Ucraina este de așteptat să fie rapidă și fermă, mai ales în contextul avertismentelor severe deja emise de Moscova. Oficialii ruși, inclusiv ministrul de Externe, Serghei Lavrov, au declarat clar că orice ajutor militar occidental pentru Ucraina este văzut ca o intervenție directă în conflict.
Lavrov a acuzat statele occidentale că se „joacă cu focul” și a declarat că orice echipament destinat armatei ucrainene va fi considerat o țintă legitimă pentru forțele ruse, scrie Bulgaria Defense.
Citește și: Cu războiul care bate la ușă, România se apucă de produs muniție pentru tancurile ABRAMS