Guvernul austriac a acuzat în repetate rânduri Ungaria că a lăsat migranții să intre pe teritoriul său, în condițiile în care susține că normele europene prevăd că migranții ar trebui să solicite azil în țara europeană în care au ajuns prima dată.
„State sau grupuri de state care în permanență au încălcat legea trebuie să se aștepte la consecințe în plan legal. De aceea, Austria trebuie să acționeze, în acest sens. Viena trebuie să vadă că UE ia decizii în funcție de ce prevede legea”, a spus Wolfgang Sobotka la ORF radio, când a fost întrebat în legătură cu faptul că Ungaria nu acceptă să îi fie trimiși înapoi migranți, conform Regulamentului Dublin.
Ungaria, care pregătește terenul pentru organizarea unui referendum în vederea stabilirii dacă va accepta sau nu un regim de cote, impus de la Bruxelles, privind primirea de refugiați, a insistat asupra faptului că cei mai mulți refugiați, care vin din Grecia și Italia, intră pe teritoriul său. Purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar a respins cele declarate de oficialul austriac, precizând, în cadrul unui comunicat, că cei mai mulți migranți au ajuns, prima dată, în alte state membre ale UE.
„Ungaria nu poate să poarte responsabilitatea sau să îndure consecințele comportamentelor inconștiente ale celorlalte state membre, precum Austria și Germania, care în mod curent au ignorat regulile”, a mai spus acesta.
Budapesta a construit un gard de-a lungul graniței sale cu Serbia, stat care nu este membru UE, din dorința de a stopa intrarea migranților pe teritoriul său.