Austria așteaptă propunerile UE pentru admiterea României în Schengen la nivel aerian /Discuțiile despre integrarea totală sunt ”pure speculații”

Austria așteaptă propunerile UE pentru admiterea României în Schengen la nivel aerian /Discuțiile despre integrarea totală sunt ”pure speculații”
Publicat: 27/12/2023, 17:52

Austria este pregătită să accepte integrarea României și Bulgariei în Schengen la nivelul frontierelor aeriene, afirmă Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, precizând că așteaptă propuneri concrete din partea Comisiei Europene și subliniind că discuțiile despre o integrare deplină în scurt timp a celor două țări în spațiul comunitar de liberă circulație sunt ”pure speculații”.

Gerhard Karner a avertizat, miercuri, că din cauza conflictului din Orientul Mijlociu există amenințări islamiste în Uniunea Europeană, subliniind că Viena va menține nivelul alertei de securitate.

În contextul persistenței riscurilor, Gerhard Karner a reiterat că Spațiul Schengen nu funcționează normal, întrucât numeroase state membre au introdus controale temporare la frontiere. ”Austria este puternic afectată de imigrație”, a argumentat el.

Ministrul austriac de Interne a declarat, potrivit publicației austriece Puls24, că Guvernul de la Viena este favorabil integrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen inițial la nivelul frontierelor aeriene, întrucât în acest caz nu ar fi probleme privind imigrația masivă. Gerhard Karner a precizat că așteaptă propuneri ale Comisiei Europene în sensul demarării primei etape a integrării României și Bulgariei în Schengen.

”Dacă se întrunesc condițiile, integrarea la nivelul frontierelor aeriene se poate produce rapid”, dar discuțiile despre integrarea totală a României și Bulgariei în Schengen sunt ”pure speculații”, a subliniat Gerhard Karner.

Comisia Europeană insistă pentru respectarea angajamentelor față de România și Bulgaria

Uniunea Europeană trebuie să respecte angajamentele privind admiterea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, a afirmat marți Martin Selmayr, șeful Reprezentanței din Austria a Comisiei Europene. Întrebat, într-un interviu acordat publicației austriece Kleine Zeitung, dacă este mulțumit de propunerea Guvernului austriac de a permite accesul României și al Bulgariei în Spațiul Schengen cel puțin la nivel aerian, din martie 2024, Martin Selmayr a declarat: ”Este vorba despre un prim pas important. Din punctul de vedere al Comisiei Europene, Bulgaria și România îndeplinesc toate criteriile pentru a deveni membre cu drepturi depline ale Spațiului Schengen”.

”Eu înțeleg bine că, uneori, anumite guverne au dificultăți în luarea unor decizii. Dar trebuie să fim atenți să rămânem corecți și credibili. Le promitem statelor din Balcanii de Vest că, atunci când îndeplinesc criteriile, pot deveni membre ale Uniunii Europene. Și, atunci când cineva a făcut totul pentru admiterea în Spațiul Schengen, așa cum este cazul Bulgariei și al României, ar trebui să respectăm ce am promis”, a subliniat Martin Selmayr.

La începutul lunii decembrie, Austria a formulat condiții clare Comisiei Europene pentru a accepta integrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Conform unui oficial din cadrul Ministerului austriac de Interne, Austria cere Comisiei Europene triplarea fondurilor și suplimentarea personalului agenției Frontex la frontierele externe ale Bulgariei și României. În plus, ar urma să fie transferați agenți austrieci în ambele state. De asemenea, Guvernul de la Viena cere Bucureștiului și Sofiei să preia solicitanții de azil ale căror cereri au fost respinse în Austria, în special cetățenii afgani și sirieni care au traversat teritoriile României și Bulgariei.

Comisia Europeană a salutat propunerea Austriei, catalogând inițiativa ca fiind ”o evoluție” și semnalând intenția de a contribui cu fonduri la măsurile de suplimentare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Foto: Profimedia

Citește și:

Reprezentantul Comisiei Europene speră că Austria va accepta admiterea României în Schengen /”Trebuie să rămânem corecți și credibili”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de...
Mihai Găinușă rupe tăcerea despre actuala lui relație cu Oana Paraschiv, după Asia Express! Mai...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Analiștii spun care va fi efectul Trump asupra economiei românești: prețuri mai mari și inflație....
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi...
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Vremea 11 noiembrie - 9 decembrie 2024. Mai frig decât normalul perioadei, ploi, lapoviță și...
La mulți ani, Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela și Gabi! Mesaje și urări pentru cei care...
Amazon a început livrarea produselor cu drona! În cât timp își vor primi clienții coletele
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
Anunț neașteptat pentru mulți dintre șoferi: Registrul Auto Român NU returnează talonul auto reținut
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de...
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
Cea mai practică rețetă de cartofi. Se face în doi timpi și trei mișcări
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
Felicitări de Mihail și Gavril: Urări, mesaje și imagini cu text pentru sărbătoriții zilei de...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
Horoscop de weekend, 9 - 10 noiembrie 2024: Balanțele se confruntă cu schimbări în ceea...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Povestea singurului sat din România a cărui locuitori au pretins că se află pe linia...