Autoritățile austriece au anunțat luni că au descoperit o campanie de dezinformare, care se axa pe conflictul din Ucraina, orchestrată de Rusia.
Anunțul autorităților din Austria vine în urma reținerii în decembrie a unei femei, cetățean bulgar, acuzată de spionaj în favoarea Rusiei, conform Associated Press.
Agenția de informații interne a Austriei a descoperit dovezi ale operațiunii atunci când a analizat dispozitivele găsite în timpul unei percheziții la domiciliul femeii, a precizat Ministerul de Interne într-o declarație.
Ministerul de Interne austriac a precizat că ancheta a arătat că, în 2022, la câteva săptămâni după ce Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, a fost înființată o celulă care lucra pentru serviciile de informații ruse.
Celula a planificat o campanie de dezinformare la scară largă în țările vorbitoare de limbă germană, în special în Austria.
Grupul a fost activ online, dar a folosit și autocolante și graffiti cu conținut precum simboluri de extremă-dreapta și declarații naționaliste, menite să pară că erau rezultatul activității unor activiști pro-ucraineni, potrivit Ministerului de Interne.
Se crede că suspecta bulgară, al cărei nume nu a fost dezvăluit, a jucat un rol semnificativ în acest efort și a acționat ca persoană de contact pentru serviciul de informații, a anunțat Ministerul austriac, adăugând că suspectul a recunoscut că a lucrat pentru celula de dezinformare, în special în 2022.
În urmă cu un an, Austria a asistat la cel mai mare scandal de spionaj din ultimele decenii, care a izbucnit odată cu arestarea unui fost ofițer de informații austriac.
Acesta a fost acuzat, printre altele, că a predat serviciilor secrete ruse date de pe telefoanele mobile ale unor foști oficiali austrieci de rang înalt și că a contribuit la plănuirea spargerii apartamentului unui jurnalist important.
Fostul ofițer, care a fost ulterior eliberat din arest, este suspectat că i-ar fi furnizat informații sensibile lui Jan Marsalek, un compatriot austriac.
Marsalek este căutat pentru suspiciuni de fraudă după prăbușirea, în 2020, a companiei germane de plăți Wirecard, unde el era director de operațiuni.
Mandatul de arestare precizează că unele mesaje de chat furnizate de autoritățile britanice dovedesc legăturile directe ale lui Marsalek cu agenția de informații FSB din Rusia.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: